Végső cél: Irán – az elhallgatott Sunday Herald cikk | Tényező.hu

Ma 2020. július. 12, vasárnap, Izabella napja van.

Támogassa a függetlenséget:

Végső cél: Irán – az elhallgatott Sunday Herald cikk

Share

Két bombázó száll fel Diego Garcia-ról

Több száz, nagy erejű bunkerromboló bombát szállítottak át Kaliforniából a Brit-szigetekhez tartozó Diego Garcia-ra az Indiai-Óceánon keresztül egy lehetséges Irán elleni támadás okán. Az elhallgatott Sunday Herald cikket, amelyet Rob Edwards írt, eredeti formában, változtatás nélkül közöljük le.

Rob Edwards írását sem a CNN, sem a CNBC, sem a Fox News nem vette át.

 

Viszont megjelenhetett a New York Post, Pravda, Russia Today, United Press International, African Press Agency, Reformatorisch Dagblad, Salem-News.com, Hindustan Times, The Times of India, AhlulBayt News Agency, Haaretz,com, Bangladesh News24, The Daily Star,  és egyéb lapokban. Eredeti megjelenési dátum: 2010 március 14.

A Sunday Herald kiderítette, hogy az amerikai kormány aláírt egy szerződést januárban, miszerint 10 muníciót tartalmazó konténert szállíttatnak a szigetre. Az amerikai haditengerészet dokumentumai szerint a szerződés 387 “Blu” bombát tartalmazott, amelyeket erősített, vagy föld alatti létesítmények ellen terveztek.

A szakértők szerint ezek Irán -vitatott – nukleáris létesítményei elleni támadásban használhatóak majd fel.  Már régóta spekulációk folynak arról,  hogy az amerikai hadsereg készülődik egy ilyen típusú támadásra,  amennyiben a diplomácia nem tudja rávenni Iránt arra, hogy ne készítsen nukleáris fegyvereket.

Annak ellenére, hogy Diego Garcia A Brit Indiai Óceán territóriumához tartozik , azt 1971 óta az amerikai hadsereg katonai bázisként használja egy egyezmény alapján. A megállapodás részeként 2000 egykori szigetlakót erőszakkal telepítettek ki a Seychelle-szigetekre és Mauritiusra.

A Sunday Herald már 2007-ben megírta, hogy a lopakodó bombázók hangárját úgy szerelték fel, hogy azok felvehessenek bunker romboló bombákat is.

“Teljesen felszerelkeznek Irán megsemmisítésére”  nyilatkozta Dan Plesch, a University of London Nemzetközi tanulmányok, és diplomácia központjának az igazgatója

Annak ellenére hogy a történetet nem erősítették meg, az új bizonyítékok arra utalnak hogy pontos volt.

A szállítás részleteit amely Diego Garciaba irányult az amerikai hadsereg pályázati honlapjára töltötte fel az amerikai haditengerészet.

A  floridai székhelyű szállítmányozási vállalat, a Superior Maritime Services számára 699,500 $ kerül kifizetésre, annak fejében, hogy  a több száz katonai tárgyat elszállította Concord, California-ból Diego Garcia-ra.

Kiemelten fontos, a szállítmány 195 “okos”, vezérelt, Blu-110 monbát, és 192 masszív 2000lb-es(a szerk: egyenként 1 tonnás) Blu-117 bombát tartalmazott.

B2-es lopakodó bombázó Diego Garcian

“Ezek felszerelkeznek Irán teljes teljes megsemmisítésére” mondta Dan Plesch, a University of London Nemzetközi tanulmányok, és diplomácia központjának az igazgatója, társszerzője egy friss tanulmánynak, amely az amerikai készülődéssel foglalkozik az Irán elleni támadás kapcsán. “Az amerikai bombázók készek arra, hogy 10,000 célpontot semmisítsenek meg Iránban pár óra alatt.” -tette hozzá.

Az előkészületeket már megtette az amerikai hadsereg, de Obama elnökön múlik az, hogy meghozza a végső döntést. Talán úgy dönt, hogy jobb lenne ha inkább Amerika cselekedne Izrael helyett -érvelt Plesch.

“Amerika nem tájékoztatja a készülődések mértékéről Irán, ez pedig egyre inkább a konfrontációt valószínűsíti” – tette hozzá. “Amerika… az átfogó stratégia kialakításának a részeként használja fel az erejét, hogy kialakítsa az Irán elleni intézkedéseket”

A Busher atomerőmű Iránban - tele oroszokkal. Amikor ezt lebombázzák, azt az évszámot kell majd bemondani ha a gyerek történelemből érettségizik a "a 3. VH kezdete?" kérdés után.

Ian Davis, az új, független thinktank a “Nato Watch” igazgatója szerint a Diego Garcia-ra érkező szállítmány komoly aggodalmakra ad okot. “Szeretnénk sürgetni az Egyesült Államokat, hogy tisztázza a szándékait ezekkel a fegyverekkel kapcsolatban, és  a Külügyminisztérium is tisztázza a hozzállását Diago Garcia felshasználásaával kapcsolatban egy esetleges Irán elleni támadásban” -nyilatkozott.

Alan Mackinnon,  a Skót CND elnöke szerint, a dolog “rendkívül aggasztó”. Ezzel kezdte:  ?Az teljesen világos, hogy az amerikai kormány folyamatosan veri a harci dobokat Irán felett, és leggyakrabban ez az államtitkár asszony Hillary Clinton nyilatkozataiban fordul elő.”

“Ez nyomasztóan hasonlatos ahhoz a retorikához, amelyet a 2003-as Iraki Háború előtt hallottunk.”

A brit védelmi miniszter azt nyilatkozta a múltban, hogy az amerikai kormánynak engedélyt kellene kérnie hogy Diego Garcia-t támadó fellépésre használja. Már egyébként használta támadásokra is a szigetet – az Irak elleni 1990-es és 2003-as Öböl Háborúkban.

Körülbelül 50 fős brit katonai személyzet van a szigetre vezényelve, több mint 3,200 amerikai személy mellett.  Chagos Archipelago részeként a szigetnek körülbelül 1,000 mérföldre (szerk: 1600 km) India és Sri Lanka partvidékétől, jó fekvése van az Irán elleni támadásokhoz.

Az amerikai védelmi minisztérium nem válaszolt arra a kérésünkre, hogy kommentálják az értesüléseinket.

Az eredeti cikket itt tudod elolvasni / You can read the original article here.


ROB EDWARDS
– a tényező.hu tiszteletbeli szerkesztője szíves hozzájárulásával

Rob Edwards - többek között a Sunday Herald, a The Guardian, és a New Scientist újságírója

1989: Regional Journalist of the Year, British Environment and Media Awards
1992: Specially Commended, British Environment and Media Awards
1993: Commended, Industrial Society Environment Award
1993: Commended, UK Press Gazette Regional Awards
2001: Newspaper of the Year (Sunday Herald), British Environment and Media Awards
2002: Environment Winner, NetMedia European Online Journalism Awards
2005: Listed, Paul Foot Award
2006: Shortlisted, Journalist of the Year, British Environment and Media Awards
2009: Listed as one of Scotland’s 50 green champions

 

Nézd meg a főoldalt is!
   




LIKE-olj!


Tényező.hu | Nem mindennapi hírek. Független, újságírók által fenntartott és szerkesztett, teljesen cenzúra mentes, tényeket, és magánvéleményeket tartalmazó elektronikus médum.

Print Friendly, PDF & Email

Ajánlott cikkek:

Az iraki dosszié - a valóságban
Major Joe Kropkó Péter nyomdokain
Vasemberek viadala - az IRONMAN triatlon
PRAVDA: A terrorizmus elleni háború nem létezik
Orbán: "Patás ördögöt kell a horizontra rajzolni"
Emberhülyítés
Viktor! Nem egymillió munkahelyet kérek. Egyet.
Az oktatás szar. Pont.
"Bevetésre kész!" - A MH 25/88 katonái
Tíz nap kiképzés tartalékos katonák között
Címkék:
, , , , ,

Comments Closed

Nem lehet hozzászólni


Bejelentkezés
tárhelytárhely