Vasemberek viadala – az IRONMAN triatlon | Tényező.hu

Ma 2022. május. 20, péntek, Bernát, Felícia napja van.

Támogassa a függetlenséget:

Vasemberek viadala – az IRONMAN triatlon

Share

"A vasember az vasember" - szokták mondani

A hosszútávú triatlon, más néven az IRONMAN a világ egyik legnehezebb állóképességi versenye. Nem véletlenül: nem más, mint egy maratoni futás, amelyre 3800 méter úszással és egy Budapest-Miskolc távnak megfelelő kerékpározással “melegítenek be”. Az utóbbi húsz év legnagyobb hazai versenyén voltunk.

 


A nem mindennapi megmérettetés helyszíne Nagyatád, amely szinte a hazai triatlonos élet fővárosának is számít. A verseny napján összesen közel ezerkétszáz egyéni és váltó versenyző próbálkozott meg az embert próbáló feladattal, amely 3,8 km úszásl, 180 km kerékpározás és egy teljes, 42 km-es (maratoni) futás megszakítás nélküli teljesítéséből állt. A váltóversenyzők mellett a legelszántabbak (összesen 474 ember) pedig megpróbálták az egész távot teljesen teljesen egyedül legyűrni.

Aki ezen a versenyen képes arra, hogy átszakítsa a célszalagot, azt – minden túlzás nélkül – méltán nevezik vasembernek. Mivel a triatlon jelenleg még nem olyan ismert, mint mondjuk a labdarúgás, kezdjük az alapoknál. A triatlon ugye három sportágból áll: az úszás, a kerékpározás, futás. A leggyakrabban megrendezett táv Magyarországon a 750 méter úszásból, 20 km kerékpározásból és 5 km futásból álló “sprint”. Az olimpiákon ennek a dupláját kell teljesíteni, tehát ott már 1,5/40/10 a penzum. No de hol is van – akár az olimpiai versenyek hosszától is – a vasember irdatlan 226 km-es küzdelme?  Hogy könnyebb legyen elképzelniük a “vasembert”, érdemes összehasonlítani az olimpiai triatlonnal. Ha valaki az olimpiai triatlonversenyt megszakítás nélküli négyszer teljesítené, még akkor is maradna húsz kilométere a vasemberből.

A reggel 7 óra 40 perckor, a gyékényesi tóból (amely az ország legtisztább édesvizű tava címét is viseli) induló “vasember próba” útvonala – amely nem mellékesen a Magyar Köztársaság hosszútávú triatlon országos bajnoksága – tíz települést érint, és végül a nagyatádi versenyközpontban ér véget, amelyet a versenyzők tizenöt alkalommal érintenek. Érdekesség, hogy start előtt – a vízben derékig állva – egy pap minden évben megáldja mind a tavat, mind a versenyzőket: utóbbiaknak erre igen nagy szükségük is van, a vállalt feladatuk monumentalitását figyelembe véve. A küzdelmet egy ágyúlövéssel nyitják meg. A jelentkezők száma egyébként évről évre folyamatosan csúcsokat dönt, – gazdasági válság ide vagy oda – ráadásul figyelve a nemzetközi tendenciákat megállapíthatjuk, hogy a triatlon már évek óta az egyik legdinamikusabban növekvő sportág világszerte. Ez a triatlon filozófiájának is köszönhető, miszerint valóban bárki indulhat a versenyeken, az amatőrök így együtt versenyeznek a világ élvonalában lévőkkel. A profik között bőven elférnek tehát a 20-24 éves, erőtől duzzadó sportoló egyetemisták (az ELTE-BEAC Polythlon, mint a mezőny legnépesebb egyetemi triatlon csapata -akik egyébként “nem egyetemistákat” is felvesznek a klubba – 15 egyéni versenyzővel, és több mint 80 váltó taggal képviseltette magát). A Polythlon vezetőedzője, Kis Gyula a versenyen jó példát mutatva összesített másodikként ért célba. Itt vannak a 30-35-40 éves, több évtizedes sportmúlttal rendelkező amatőrök, akik munka mellett edzenek heti 8-15 órát, de szinte minden generáció képviselteti magát! A legidősebb vasember például 73 éves, és a sportnak köszönhetően nem csak hogy nincs szív és érrendszeri, – vagy esetleg ízületi – problémája, de többszörösen kenterbe veri az átlagos 20-25 éveseket is, ha éppen edzettségről van szó. Az idei teljesítők között volt olyan is, aki az edzések során összesen több mint 50 kg-ot fogyott, mire az elhatározása után – ha törik, ha szakad, megcsinálja – végül beérkezett a célba.

A 180km-es bringapálya négy körből áll

A mezőnyből sokan teljesítették már az egyébként szintén “nagyatádi specialitás”, – a “Cetrend” nevű – “másik őrültség” hívó szavát is. Utóbbi nem más, mint egy nem mindennapi 10 000 méteres úszóverseny (aki szeret számolgatni, annak leírjuk: 25 méteres medencében 400 hossz) amely a nagyatádi Ironman előszobájának is tekinthető, a szükséges “vízbiztonság”megszerzése tekintetében. Miért vállalnak ennyi edzést emberek egy verseny kedvéért, ahol még egy 10 km-es úszóverseny is csak a felkészülés egyik részét képezi? Milyen érzés átszakítani az Ironman célszalagját? Az élményt már átélt vasemberek szerint ez több mint egy sportteljesítmény. A test, a szellem, a lélek és az akarat együttes diadala. Az élmény, amelyet szinte kivétel nélkül mindenki megkaphat, aki vállalja az évekig tartó, sokszor monoton, egymásra épülő edzések sokaságát, és azt, hogy hajlandó megtanulni, hogy hogyan is működik a teste, és képes figyelni minden apró visszajelzésére. A versenyzők között kerekesszékesek is vannak ? ám olyan fizikummal, amivel ritkán lehet találkozni még sportolók között is. A hosszútávú triatlon nem véletlenül a világ egyik legkeményebb sportja.

Ivás "röptében" a futópályán

A célba érkezés pillanata leírhatatlan, egy cikk keretei között pedig szinte átadhatatlan. A beérkezés pillanatában az ember szinte más tudatállapotba kerül, és ebből egész későbbi életében meríteni tud. Az egyik versenyző szavai jól leírják az érzést:”Most már én is tudom milyen érzés átfutni a célon egy Ironman után. Felemelő, az biztos! Abban a pillanatban olyan furcsa érzés keríti hatalmába az embert, hogy azt csak az értheti meg, aki már érezte. Belőlem is kitört az előtte megtett 226 kilométer összes fájdalma, és szenvedése, és bevallom kicsit lekonyult a szám széle, és talán még egy könnycsepp is kicsordult a szememből. Tényleg van abban a mondásban valami, hogy “Ezer ok van arra, hogy feladd, és mindössze csak egy, hogy befejezd.”. ” A 476 emberből – még a rengeteg edzésmunka után is – csupán 438 ember szakította át a célszalagot, amelyet az Ironman esetében minden egyes beérkező előtt – a teljesítmény előtti tisztelet jeléül is – újra és újra feltesznek. Ez évben 36 ember adta fel, de minden elismerés kijár nekik is, ugyanis egy ilyen versenyre már benevezni, felkészülni, majd a teljesítőképesség határán lavírozva letenni a lantot is tiszteletre méltó. Volt, aki a futópálya utolsó előtti köréig bírta – ember feletti teljesítmény az is. Érdekes, hogy a versenyzők összességében nézve már nem is mutathatnának vegyesebb képet: a profi, csak ezzel foglalkozó sportolók mellett – ahogy már említettem -, vannak egyetemisták, de ezen kívül szinte minden elképzelhető hivatás képviselőivel találkozhatunk itt: orvos, ügyvéd, vállalkozó, szoftvermérnök, menedzser, utazásszervező, pénzügyes, katona, személyi edző, felsorolni is nehéz lenne az összeset. Sőt, még egy operaénekes is akad, aki a beérkezés után dalra is szokott fakadni. A tudományos élet képviselőivel is rendszeresen lehet találkozni itt: van, aki civilben a TTK Atomfizikai Tanszékének az egyetemi docense, vagy a PPK tudományos főmunkatársa.

A hétszeres bajnokkal (balra) viccelődik egy másik versenyző

A versenyre a mindenhol érezhető ünnepi hangulat is jellemző, erre a hétvégére “versenydíszbe” öltözik egész Nagyatád, de a környező települések mentén is kiállnak, kiülnek a házak elé az emberek, és onnan biztatják a bringásokat. Tíz önkormányzat, számtalan cég, és több mint négyszáz segítő munkája van egy ekkora verseny megszervezésében és lebonyolításában, az egészet pedig Ifj. Dr. Herr Gyula (civilben kardiológus-belgyógyász vasember) főszervező emberfeletti munkával koordinálja. A szervezők nem titkoltan a hosszútávú triatlon tömegbázisának a kialakítási ötletével, és esetlegesen világszínvonalú, hazai versenyzők “kinevelésének” a szándékával szervezik, és szervezték meg már immár több mint két évtizede ezt a versenyt. Nagyatádot már egy ideje a triatlon fővárosaként emlegetik, és egyre többen triatlonoznak. Az idei bajnokságot az immár hétszeres magyar bajnok, Major József (Joe) nyerte, akit sokan az utóbbi idők egyik legjobb hosszútávú triatlonosának tartanak, aki az Ironman triatlon mekkájának számító hawaii világbajnokságon is jó eséllyel indul majd. Joe jelenleg a világranglista hetedik helyén szerepel, és Amerikában is nyert már nemzetközi Ironman versenyt. Férfiaknál Major József a távot 8 és fél órán belül teljesítette, a másodikként beérkező Kis Gyula 8:42-t ment, Vattai Miklós pedig 8 óra 48 perces eredménnyel lett harmadik. Ugyanez nőknél: Halász Annamária (9:56), Dr. Harsányi Zsuzsanna (10:22), Prokopp Erzsébet (10:30). Az időjárás viszonylag kegyes volt a vasemberekhez idén, ellentétben az utóbbi években tapasztalható versenynapi 30-35 C-os hőséggel. Az egyetlen nehezítő körülmény a közel egy órán át szakadó eső volt, amelyet a mezőny vége erősen megszenvedett, ráadásul ennek hatására eléggé le is hűlt az idő. A szpíkerek – Péter Attila, és Kremmer Zoltán – nem csupán közvetítették a verseny állását, de egyben a rendezvény hangulatfelelősei is ők voltak. Ennek folyományként a délután már óriási hangulatban várta a közönség a lelátókon a beérkezőket, és a szervezők tizenegy óra körül tűzijátékkal is fokozták a hangulatot az utolsó finisherek előtt. A közönség még a versenyóra 15:00-ás állása után is hevesen, fáradhatatlanul biztatta, akik éppen a célegyenesre fordultak. A tapasztaltabbak szerint gyorsan menni (9 óra alatt) egy ilyen versenyen rettenetesen nehéz dolog, viszont egy 13-14-15 órán felüli (16:00 a limitidő) teljesítés sem mondható éppen könnyűnek, mert ugye ott inkább az jelenti a fő nehézséget, hogy mennyi ideig terhelik le folyamatosan a szervezetet.

Számolja meg: mennyi vasembert lát a képen? (eredményhirdetés)

A “vasember” triatlon táv tehát soha nem könnyű: éppen ezért van ennek ekkora becsülete. Ha könnyű lenne, nem is csinálnák. Az országban nagyon kevesen vannak vasemberek, és vannak olyan városok ahonnan még nem teljesítette senki. Viszont biztosan “mindenkinek van olyan ismerőse, akinek ez egyik ismerőse ismer olyat, aki megcsinálta az Ironmant.” Éjjel, mikor már mindenki beért, és vége volt a rendezvénynek, végre elkezdtem bringázni a szálláshely felé, a szétázott versenyruhámban, erősen szétfagyva, és teljesen kimerülve. Próbáltam rendezgetni a fejemben a gondolatokat. Sok mindent kipróbáltam már életemben újságíróként, de az, amikor több mint négy évvel ezelőtt elhatároztam, hogy megcsinálom a vasembert, az egészen más dimenzióban mozog. ?A triatlon: örök szerelem.?

 

Nézd meg a főoldalt is!
   
LIKE-olj!


Tényező.hu | Nem mindennapi hírek. Független, újságírók által fenntartott és szerkesztett, teljesen cenzúra mentes, tényeket, és magánvéleményeket tartalmazó elektronikus médum.

Print Friendly, PDF & Email
Címkék:
, , , , , , , ,

Comments Closed

Nem lehet hozzászólni


Bejelentkezés
tárhelytárhely