Őstulkok, avagy a magyar média működési módja | Tényező.hu

Ma 2020. november. 27, péntek, Virgil napja van.

Támogassa a függetlenséget:

Őstulkok, avagy a magyar média működési módja

Share

Őstulok - jellegzetes vonások

Azt hinné az ember, hogy nagy példányszámú, nyomtatott lapoknak írni kimondottan jó dolog. Végül is nagy, patináns médiumokról beszélünk, no és ott van persze a nyomdafesték illata is. Jó dolog is az amikor legördül a cikked a nyomdagépek közül. A valóság ettől már nem is állhatna távolabb.

 

 

A nyomtatott média gazdasági mélyrepülésének számtalan oka van, most egy olyan nézőpontot próbálok bemutatni, amelyen keresztül a probléma tartalmi oldalának a megvilágítására teszünk kísérletet.

Miért nem szeretek nagyobb lapoknak cikkeket írni? Nagy lapoknak írni szívás – maradjunk ennyiben. Most egy kicsit próbáljuk meg kielemezni, miért is alakult ki ez az áldatlan állapot, a gyakorlatiasság jegyében pontokba szedve a főbb okokat:

Béna kacsa effektus.

Egy külföldi tulajdonú, nagyobb darab nyomtatott lapnál elég komoly méretűvé nőhet a vízfej. Az inkompetencia sokszor súrolja a plafont, ami persze nem baj, mert így könnyebb tisztán tartani.

Senki nem elérhető.

Egy tisztességes nagy nyomtatott lapnál senki nem elérhető, sem városi vonalon, sem mobiltelefonon, és az esetek túlnyomó többségében még e-mailben sem.

(Ez kimondottan vicces, akkor ha mondjuk már írtál cikkeket a lapba, mert gyakorlatilag úgy kezelnek, mint egy olvasót)

Mindent elfelejtenek, és semmire nem figyelnek oda.

Ha írsz nekik egy minimum hat soros levelet, biztos lehetsz benne, hogy a leveledben lévő szavaknak még a húsz százaléka sem megy be input oldalon másik oldalon lévő újságíró agyába. Sokszor el sem olvassa.

Bármilyen anyagot küldesz nekik, a reakció a teljes közöny lesz.

Ez szerintem kimondottan felvételi, vagy “bentmaradási szempont” lehet náluk.

Ha véletlenül a teljesen hülyének nézett külső újságíró, idiótának aposztrófált cikkét mondjuk az index lehozza címlapon első kiemeltként, akkor besértődnek.

Onnantól kezdve kezd érdes lenni a dolog a számukra, mert ugye elég dühítő, ha egy cikk szerintük nem felel meg egy százezer alatti látogatottságú lap online felületére, akkor vajon miért találja jónak azt a legnagyobb magyar írott elektronikus médium?

Belső cenzúra

A cencúrában az a legrosszabb hogy *********

Nem szükséges hogy a kormány cenzúrázza a lapokat, ugyanis a lapok szerkesztői már rég cenzúrázzák magukat. Olyan keményen, ami vetekszik a hetvenes évekkel.

Ha kellően elszánt vagy, lehet hogy berakják a cikkedet (esetleg megnyomorítva – “szerkesztői gondozás” címén) a lapba, de politikai publicisztikáról ne is álmodj.

Hiszen az az őstulkok számára van fenntartva, és (szerencsére még) az olyan normális embereknek (írók, gondolkodók, stb.), akik a rovatszerkesztők önkénye felett állnak.

Ha egy komolyabb író a rovatszerkesztő feje fölött ír, akkor rendszerint valami őstulok a szerkesztő ismerősei közül rögtön “válaszcikkben” fog reagálni.

Ilyen emberekből rengeteg van, csak ki kell választani a megfelelőt.

Az őstulkok ideje lejárt. Csináljuk végre egy normális médiumot. Csináljunk végre egy normális országot.

A publicisztika nem vélemény?

Azt hiszed a publicisztika egy vélemény? El vagy tévedve. Szerintük a publicisztika a lap véleménye, nem a tiéd! Publicisztikát különböző emberektől szereznek be, és ha nem elég simulékony a véleménye, egyszerűen a (mondjuk képletesen szólva) éhenhalás előtti szerzővel átíratják az egész cikk mondanivalóját, akár a feje tetejére állítva az egész írást.

Úgy gondolom, a lapok a gazdasági nyomás miatt betokosodtak egy-egy politikai oldalába, mint valami félig elszáradt, de mérgező, buta rákos daganat.

Egy komoly véleményformáló lap azért véleményformáló, mivel független, és bármely politikai oldalon álló olvasót gondolkodásra késztethet. Jelenleg egy lap sem ilyen.

Az őstulkok ideje lejárt.

Csináljuk végre egy normális médiumot. Csináljunk végre egy normális országot.

 

El ne felejtsem:
Nem vagyok napilap előfizető, és nem csodálkozom azon, hogy egyre kevesebben azok.


Nézd meg a főoldalt is!
   
LIKE-olj!


Tényező.hu | Nem mindennapi hírek. Független, újságírók által fenntartott és szerkesztett, teljesen cenzúra mentes, tényeket, és magánvéleményeket tartalmazó elektronikus médum.

Print Friendly, PDF & Email

Ajánlott cikkek:

Az Orbán márka
A tömegmédia hazugságainak az okai
A narancssárga csillag
Orbán: "Hazugságoktól hemzseg a költségvetés."
Az igazi Kína
"Demokráciaexport" bombákkal. Iránnak is?
A helyzet 'fantasztikus', de nem reménytelen
Mindennapi kenyerünk - dokumentumfilm
Szinte védtelen a Magyar Honvédség
NATO központba vonultunk - tartalékosként

Comments Closed

Nem lehet hozzászólni


Bejelentkezés
tárhelytárhely