Orbán: “Patás ördögöt kell a horizontra rajzolni” | Tényező.hu

Ma 2020. július. 12, vasárnap, Izabella napja van.

Támogassa a függetlenséget:

Orbán: “Patás ördögöt kell a horizontra rajzolni”

Share

Orbán Viktor - No comment.

Orbán: “Ennek a politikai taktikának a lényege abban áll, hogy a kormánynak soha nem az a dolga, hogy kormányozzon, nem arra helyezi a hangsúlyt, hogy jó döntéseket hozzon, majd próbálja megvédeni érvekkel azokat a változásokat, amelyek megtestesülnek a döntésekben.”

 

 

 

“Hanem – hogy közelmúltban közzétett iratokból is idézhessek – az a dolga, hogy az ellenzéket folyamatosan támadni kell, ellenségképet kell felépíteni, veszélyt kell megfogalmazni, patás ördögöt kell a horizontra rajzolni, és utána ezt az ellenséget, ezt az ellenségképet meg kell vádolni a legképtelenebb vádakkal.

– Orbán Viktor 2006.11.16., Vezérszónoki felszólalás

Az legutóbbi cikkünkben (“Orbán: a költségvetés hazugságoktól hemzseg”) részletesen megosztottuk Önökkel a legfontosabb részeket Orbán Viktor 2006 november 16.-án elmondott meglepő beszédéből, amelyben úgy tűnik önjelölt időutazóként a 2011-es Orbán kormány ellen fogalmazott meg kemény kritikát. Hogyan lehetséges, hogy azt a módszert, amelyet Orbán közel 5 évvel ezelőtt még “hitleri”, vagy “sztálini” politikai taktikának minősített, nos, Orbán éppen ebben a ciklusban szeretné megvalósítani a saját kormánya által?

A választ talán “Az Orbán márka” című cikkünk legvégén említett könyvben lévő “duplagondol” fogalmában is megtalálhatjuk:

A “duplagondol” (angolul doublethinkGeorge Orwell 1984 című regénye szerint:

“Azt a képességet jelenti, hogy valaki egyidejűleg két, egymásnak ellentmondó nézet birtokában van, s mindkettőt elfogadja. [-] Megfontolt hazugságokat mondani s közben őszintén hinni bennük, elfelejteni bármilyen tényt, ha időszerűtlenné vált, s aztán, ha ismét szükség van rá, előkotorni a feledésből éppen csak a szükséges időre, tagadni az objektív valóság létezését, s ugyanakkor számításba venni a tagadott valóságot – mindez elengedhetetlenül szükséges. Még a duplagondol szó használatakor is szükség van a duplagondol alkalmazására. A szó használatával ugyanis elismeri az ember, hogy meghamisítja a valóságot; a duplagondol azonnali alkalmazásával kitörli ennek tudatát; s így tovább a végtelenségig: a hazugsággal mindig az igazság elé ugrik.”

Eddig az idézet. Úgy látszik a 2011-es Orbán Viktor ellentétesen cselekszik, ellentétesen beszél mint a 2006-os Orbán Viktor. Megszereztük az eredeti hangfelvételt az Országgyűléstől a 2006. 11. 16.-ai beszédből, és most közreadjuk az Önöknek. A hanganyagban minden megtalálható, amely a cikkünkben is megjelent – a hivatalos parlamenti napló anyaga alapján. (21 perces részlet)

Hallgassák meg:

A “duplagondol” atyjáról, és a történelemről

Ne felejtsük el azonban, hogy Orwell nem csupán az egyik, (vagy talán “A”…) – legjelentősebb XX. századi író, de több különböző típusú diktatúrának (imperialista, kommunista, fasiszta), és az ezeket működtető propaganda gépezeteknek is a szakértője volt. Ráadásul az 1984 című művében sokkal inkább a  jövő populista, technológiai társadalmakon uralkodó, természetszerűleg hazug, érzelmi alapon manipuláló, modern kommunikációs, és manipulációs technikákkal felvértezett, populista, áldemokratikus diktátorát mutatta  be, mintsem egy hagyományos, “régi módi” elnyomó rezsimet.

A történelem egyik legnagyobb tanulsága az, hogy az Orbán Viktor beszédében is említett “Patás ördög” nem csak a “horizontra rajzolva” jeleníthető meg, de ad abszurdum élő formában is az emberek közé, majd fölé kerülhet.

És azt se felejtsük el – bár nem kívánok Orbán, és a jellegzetes, történelemkönyvi diktátorok  között párhuzamot vonni – hogy 1930-ban Hitler pártja DEMOKRATIKUS parlamenti választásokon szerzett először 18,3%-ot, majd a két évvel később megtartott, rendkívüli, – szintén demokratikus – választásokon kapott 33.1%-ot. Ezek után elég bonyolult hatalmi harcok folyományaként (amelyekbe a téma hosszúsága miatt itt nem is mennénk bele) Hitlert 1933-ben hivatalosan is Kancellárrá választották. A Reichstag felgyújtása után, a márciusi választásokon a nácik pedig már 43,9%-ot nyertek. Így a párt többséget szerzett a parlamentben a DNVP-vel való koalícióban. A Reichstag felgyújtásán kívül (amely bűncselekmény volt) a többi részletet vizsgálva, technikailag szinte majdnem kimondható, hogy hellyel-közzel demokratikus úton került hatalomba. Viszont ez után kezdték el a törvényalkotás segítségével is nagyüzemben kikényszeríteni az akaratukat.

Mindezek után egy sort egyre furcsább rendelet következett, majd egy idő után végül betiltottak minden más pártot és ellenzéki mozgalmat. Pár hónap alatt Hitler autoriter hatalmat nyert. Új elnökválasztás kiírása helyett Hitler kabinetje egy új törvényt adott ki, amely az elnöki és kancellári jogokat összevonta, és azt a “Vezér és Nemzeti Kancellár” cím alatt Hitlernek adta. Ezt a rendeletet a náci párt szerint 90%-os többséggel megszavazták egy látszatszavazáson. Ezek után egy addig példátlan lépéssel Hitler elrendelte, hogy a hadsereg minden egyes tagja személyes esküt tegyen a személye iránti hűségre.

Itt zárult be a JOGI KÖR. A többi már történelem.

Szinte minden diktátort valakik, valamikor megszavaztak

Ez előbbiekben említett, világot lángba borító bajort pl. háromszor is (ha az 1932 júliusi, 37,3%-ot hozó rövid életű német parlamentet is beleszámoljuk, amelyet november 6.-án felülírtak egy másik választással, akkor 4 alkalommal). A történelem egyik legfőbb tanulsága, amelyet nem árt ha mindig észben tartanunk: az autoriter hatalomra törekvés – nem hogy ritkán -, de soha nem hozott jobb világot a népnek (csakúgy mint a szélsőséges mozgalmak). Egyébként a fasizmussal nyíltan összekacsintó szélsőjobboldali mozgalmak sem alkalmasak a világjobbításra. A történelem – utóbbi mondathoz is kapcsolódó – másik nagy tanulsága: “nem feltétlenül annak van igaza, aki hangosabban ordít.” Ez egyébként interpretálható a hagyományos emberi kapcsolatokra is, de ne kalandozzunk el ennyire.

Visszatérve a jelenlegi Miniszterelnök problematikájára: azt kell mondanom, hogy az az ember, aki a közel öt évvel ezelőtt elmondott beszédében elhangzott, szinte valamennyi elvét megtagadja mára, az nem biztos hogy a legjobb választás egy ország hosszútávú vezetésére.

Főleg akkor nem, ha a 2006-os Orbán beszéd fő gondolata a lehető legkíméletlenebb ellenzéki bírálatnak is beválna a 2011-es Orbán kormány ellenében:

“Ez a fölfogás valójában azt jelenti, hogy miután megvan a többség, azt gondolják a kormánykoalíció pártjai, azt tehetnek, amit akarnak. Meggyőződésem szerint ehhez önöknek nincsen joguk, és önöknek erre nincs felhatalmazásuk. Ezért kell azt mondanom, hogy ma Magyarországon felhatalmazás nélküli kormányzás, demokratikus kormányzati döntések helyett pedig diktátumok vannak.”

 

A beszéd hanganyaga elérhető youtube verzióban is.

 

Nézd meg a főoldalt is!
   
LIKE-olj!


Tényező.hu | Nem mindennapi hírek. Független, újságírók által fenntartott és szerkesztett, teljesen cenzúra mentes, tényeket, és magánvéleményeket tartalmazó elektronikus médum.

Print Friendly, PDF & Email

Ajánlott cikkek:

Az Orbán márka
Már a legnagyobb napilap is a kormánypárté
9/11 - igazság? Médiahazugságok nélkül?
Emberhülyítés
Az oktatás szar. Pont.
Alan Watt interjú a propagandáról ("Másik oldal")
Mindennapi kenyerünk - dokumentumfilm
Az Euronicsból ki, az Expertbe be
Beültünk az iskolapadba
A közoktatás átalakításának 20+1 pontja
Címkék:
, , ,

Comments Closed

Nem lehet hozzászólni


Bejelentkezés
tárhelytárhely