OBAMA győzőtt, vagy a választási rendszer? | Tényező.hu

Ma 2022. május. 20, péntek, Bernát, Felícia napja van.

Támogassa a függetlenséget:

OBAMA győzőtt, vagy a választási rendszer?

Share

Obama nyert, repülnek a konfettik, mindenki boldog, talán még a republikánusok is felsorakoznak majd a nagy ember mögé, aki majd kisegíti Amerikát a krízisből. Viszont van itt pár egyszerű kérdés, amelyeket nemigen szoktak felvetni az amerikaiak. Pl. miért van kétpártrendszer Amerikában?

Mitt Romney és Barack Obama - bábok?

Barack Obama győzött. Jó eséllyel ő lesz az USA következő (újraválasztott) elnöke.  Persze csak akkor, ha az amerikai nép által megválasztott 538 elektor,  meg fogja választani Obamát. Most mindenki győzelmi mámorban ég Amerikában aki szimpatizál  Obamával és/vagy a demokrata párttal. A CNN nemzetközi hírcsatorna tudósítása szerint úgy tűnik hogy közel azok az emberek vannak most az utcán, akik Bin Lanen halálhírére is az utcára sereglettek. Mindkét csinnadrattának van egy kis Orwelli hangulata, valljuk be.

Miért csak kétpártos az amerikai rendszer, a két párt miért csak egy jelöltet enged a végső szavazásra, és a jelöltek vajon miért küzdenek szinte minden alkalommal fej-fej mellett?

A televíziós csatornákon bőszen elemzik most azt, hogy a két jelölt között mennyire szoros versenyben is dőlt el a győzelem (mint szinte mindig – teszem hozzá). Hogy ki, kit szólított meg jobban a kampányban, és hogy noha a gazdaság témakörében közel azonos mértékben várták el a két jelölttől hogy hasson az – istenadta – amerikai népre,  és összességében a dolog tényleg így alakult. Viszont érdekesség, hogy míg ha a gazdaság általános kérdéseiről beszélünk, közel azonos képességűeknek lettek kikiáltva a jelöltek (az emberek szavazatai által), viszont ha szűken nézzük, és csak a munkanélküliségre koncentrálunk, akkor már sokkal nagyobb arányban tudta meggyőzni az embereket a régi/leendőbeli új elnök.  Arról is szó van a műsorokban, hogy hogyan mentek el a demokraták a kisboltokig a szavazókért, és számtalanszor ismétlik Obama győzelmi, vagy inkább köszönőbeszédét. Erről, és ehhez hasonló dolgokról szól egy választás utáni nap. Ünnep, elemzés, stúdióbeszélgetések, miegymás.

Majdnem mindenki boldog, örömmel sorakoznak fel a nagy ember mögött, aki nagyon szépen beszél, retorikailag szinte tökéletesen adja elő magát, (még az első színész-elnököt, Ronald Reagent is veri) és szinte mindenki azt hiszi, hogy ez egy igen szép nap az amerikai történelemben. Hozzáteszem Obama legalább anynira színész mint Reagen volt.

Győzelem. Ez a fontos most. Az, hogy most mindenki nyert, talán még a republikánusok is, mert a Mitt Romney is sok sikert kívánt Obamának a munkájához. És egyébként is God Bless America, ahogy szokás. Jöhet a konfettieső.  Este a családdal meg lehet beszélni hogy mekkora nemzet is vagyunk, és hogy győzött az igazság, fel lehet húzni a ház mellé az amerikai zászlót.

No, de álljunk meg egy pillanatra ebben a nagy menetelésben, mert feltennék pár elgondolkoztató kérdést:

– Miért van az USA-ban gyakorlatilag két párt, miért végletesen kétoldalú a politikai rendszer?
– Miért van az, hogy ez a két párt csak 1-1 jelöltet juttat el az elnökválasztásig?
– Miért van az hogy a két jelölt általában fej/fej mellet küzd, és csak minimális különbséggel nyer valamelyik?

Magyarul, a gyakorlatban miért csak kétpártos az amerikai rendszer, a két párt miért csak egy jelöltet enged a végső szavazásra, és a jelöltek vajon miért küzdenek szinte minden alkalommal fej-fej mellett?

Vajon mennyire igazi-e egy olyan demokrácia, ahol az emberek gyakorlatilag két emberből választhatnak? Semennyire?

Észrevették hogy az előző ciklusban Obama hadügyminisztere Bush volt hadügyminisztere Robert Gates volt, a tavalyi nyugdíjazásáig?

Nem?

Miért is vették volna észre, hiszen nem mondták be a CNN-en vezető hírként, és konfettiket sem szórtak közben.

 

Nézd meg a főoldalt is!
   
LIKE-olj!


Tényező.hu | Nem mindennapi hírek. Független, újságírók által fenntartott és szerkesztett, teljesen cenzúra mentes, tényeket, és magánvéleményeket tartalmazó elektronikus médum.

Print Friendly, PDF & Email
Címkék:
, , , , ,

Comments Closed

Nem lehet hozzászólni


Bejelentkezés
tárhelytárhely