OBAMA győzőtt, vagy a választási rendszer? | Tényező.hu

Ma 2019. augusztus. 24, szombat, Bertalan napja van.

Támogassa a függetlenséget:

OBAMA győzőtt, vagy a választási rendszer?

Share

Obama nyert, repülnek a konfettik, mindenki boldog, talán még a republikánusok is felsorakoznak majd a nagy ember mögé, aki majd kisegíti Amerikát a krízisből. Viszont van itt pár egyszerű kérdés, amelyeket nemigen szoktak felvetni az amerikaiak. Pl. miért van kétpártrendszer Amerikában?

Mitt Romney és Barack Obama - bábok?

Barack Obama győzött. Jó eséllyel ő lesz az USA következő (újraválasztott) elnöke.  Persze csak akkor, ha az amerikai nép által megválasztott 538 elektor,  meg fogja választani Obamát. Most mindenki győzelmi mámorban ég Amerikában aki szimpatizál  Obamával és/vagy a demokrata párttal. A CNN nemzetközi hírcsatorna tudósítása szerint úgy tűnik hogy közel azok az emberek vannak most az utcán, akik Bin Lanen halálhírére is az utcára sereglettek. Mindkét csinnadrattának van egy kis Orwelli hangulata, valljuk be.

Miért csak kétpártos az amerikai rendszer, a két párt miért csak egy jelöltet enged a végső szavazásra, és a jelöltek vajon miért küzdenek szinte minden alkalommal fej-fej mellett?

A televíziós csatornákon bőszen elemzik most azt, hogy a két jelölt között mennyire szoros versenyben is dőlt el a győzelem (mint szinte mindig – teszem hozzá). Hogy ki, kit szólított meg jobban a kampányban, és hogy noha a gazdaság témakörében közel azonos mértékben várták el a két jelölttől hogy hasson az – istenadta – amerikai népre,  és összességében a dolog tényleg így alakult. Viszont érdekesség, hogy míg ha a gazdaság általános kérdéseiről beszélünk, közel azonos képességűeknek lettek kikiáltva a jelöltek (az emberek szavazatai által), viszont ha szűken nézzük, és csak a munkanélküliségre koncentrálunk, akkor már sokkal nagyobb arányban tudta meggyőzni az embereket a régi/leendőbeli új elnök.  Arról is szó van a műsorokban, hogy hogyan mentek el a demokraták a kisboltokig a szavazókért, és számtalanszor ismétlik Obama győzelmi, vagy inkább köszönőbeszédét. Erről, és ehhez hasonló dolgokról szól egy választás utáni nap. Ünnep, elemzés, stúdióbeszélgetések, miegymás.

Majdnem mindenki boldog, örömmel sorakoznak fel a nagy ember mögött, aki nagyon szépen beszél, retorikailag szinte tökéletesen adja elő magát, (még az első színész-elnököt, Ronald Reagent is veri) és szinte mindenki azt hiszi, hogy ez egy igen szép nap az amerikai történelemben. Hozzáteszem Obama legalább anynira színész mint Reagen volt.

Győzelem. Ez a fontos most. Az, hogy most mindenki nyert, talán még a republikánusok is, mert a Mitt Romney is sok sikert kívánt Obamának a munkájához. És egyébként is God Bless America, ahogy szokás. Jöhet a konfettieső.  Este a családdal meg lehet beszélni hogy mekkora nemzet is vagyunk, és hogy győzött az igazság, fel lehet húzni a ház mellé az amerikai zászlót.

No, de álljunk meg egy pillanatra ebben a nagy menetelésben, mert feltennék pár elgondolkoztató kérdést:

– Miért van az USA-ban gyakorlatilag két párt, miért végletesen kétoldalú a politikai rendszer?
– Miért van az, hogy ez a két párt csak 1-1 jelöltet juttat el az elnökválasztásig?
– Miért van az hogy a két jelölt általában fej/fej mellet küzd, és csak minimális különbséggel nyer valamelyik?

Magyarul, a gyakorlatban miért csak kétpártos az amerikai rendszer, a két párt miért csak egy jelöltet enged a végső szavazásra, és a jelöltek vajon miért küzdenek szinte minden alkalommal fej-fej mellett?

Vajon mennyire igazi-e egy olyan demokrácia, ahol az emberek gyakorlatilag két emberből választhatnak? Semennyire?

Észrevették hogy az előző ciklusban Obama hadügyminisztere Bush volt hadügyminisztere Robert Gates volt, a tavalyi nyugdíjazásáig?

Nem?

Miért is vették volna észre, hiszen nem mondták be a CNN-en vezető hírként, és konfettiket sem szórtak közben.

 

Nézd meg a főoldalt is!
   
LIKE-olj!


Tényező.hu | Nem mindennapi hírek. Független, újságírók által fenntartott és szerkesztett, teljesen cenzúra mentes, tényeket, és magánvéleményeket tartalmazó elektronikus médum.

Print Friendly, PDF & Email

Ajánlott cikkek:

Az iraki dosszié - a valóságban
Ellenség a kapuknál? Kína és Magyarország
9/11 - igazság? Médiahazugságok nélkül?
Ne fényképezzé'!
Schiffer: "A nemzeti cinizmus rendszere"
A helyzet 'fantasztikus', de nem reménytelen
Interjú Hende Csaba honvédelmi miniszterrel
Várkonyi Balázs - az Edigital titkáról
Mindennapi kenyerünk - dokumentumfilm
"Hétköznapi Honvédelem" címmel TV műsor indul
Címkék:
, , , , ,

Comments Closed

- “OBAMA győzőtt, vagy a választási rendszer?”

 1. Xenon szerint:

  Mondjuk gondolom a cikkíró is tisztában van az általad elmondottakkal, mert nem hülye, a kérdés inkább az – amit felvetett – hogy vajon kinek az érdeke az, hogy ennyire durván 50-50-re vannak beállva a választások, és miért van az hogy végül is 2 emberből lehet választani, ugyanis ez kb majdnem ugyanaz mint ha egy emberből választanál. Ez egy kib*szott kétpártrendszer.

  Az pedig egy brutális nagy megosztása egy országnak hogy összesen kettő darab párt állít olyan jelöltet, akivel te magánemberként találkozni is fogsz érdemben.

  Szóval nem mindig a szavakon kell lovagolni, hogy a párt vagy a pártagság állít e jelöltet, hanem azt kellene megnézni hogy hogy jutottunk el addig hogy 2 (KETTŐ) emberből lehet választani.

 2. Norbi szerint:

  Mondjuk tényleg egy bohócszínház az egész amcsi választás, viszont Obama győzelme abból a szempontból legalább jó, és rendben van, hogy így négy évig – remélhetőleg – legalább nem fogja megtámadni Iránt az USA..

  Ha Romney nyer, ebben már nem lennék olyan biztos.

Nem lehet hozzászólni


Bejelentkezés
tárhelytárhely