Ne fényképezzé’! | Tényező.hu

Ma 2020. július. 12, vasárnap, Izabella napja van.

Támogassa a függetlenséget:

Ne fényképezzé’!

Share

Orbán Viktor (Foto: Orbanviktor.hu)

Robogunk a demokrácia útján – hátrafelé. A hónap közepén már eljutottunk odáig, hogy az Index és az Origo fotósait is kitiltották a parlamentből. Tessék kicsit ízlelgetni az utóbbi mondatot – érdemes. Főleg annak fényében, hogy ugye már nem 1950-et írunk, és nem Rákosi Mátyás a legnagyobb parlamenter.

 

 

Az Országgyűlés sajtóirodája hivatalosan tájékoztatta a szerkesztőségeket, hogy fotósaik szeptember 13-ától nem léphetnek be az Országgyűlés és a Képviselői Irodaház épületébe. A bűn amit elkövettek: lefényképezték Orbán Viktor jegyzetét, amelyet éppen felolvasott. Ráadásul nem csupán a “konkrét fényképbűnbe” esett fotósokra vonatkozik a kitiltás, hanem a szerkesztőségek  minden egyes ilyen tevékenységet végző tagjaira, méghozzá határozatlan ideig (ami azért simán  kitarthat 2070-ig is, vagy a kormány bukásáig).

A dolognak azért vannak előzményei.
(Először is: voltak akik elhitték Orbán választási ígéreteit ? de ne menjünk ennyire messzire…)

Kövér László házelnök - ősmagyar bajsszal néz bele egy HDV kamerába (Forrás: wikipedia)

Kövér László, a Fideszes házelnök példátlan módon már az év elején már megakadályozta a sajtó parlamenten belüli szabad mozgását. A hivatalos ok szerint azért volt szükség az intézkedésre, mivel Magyarország soros EU elnök, így szükségszerűnek vélték, hogy a sajtó képviselőt a karzatra szorítsák be (ahonnan egyébként semmilyen más szögből nem lehet fényképezni, mint hátulról/felülről). Ha valakinek van egy csöpp józan paraszti esze, rögtön észreveszi, hogy onnan szinte lehetetlen NEM lefényképezni a felszólalók jegyzeteit. És ezek után mi is lett a következő lépésük? Gondolom kitalálták: büntessük meg őket azért, mert jegyzetet fényképeznek! Logikus, nem?

Ezért aztán különösen ellenjavalt egy olyan jegyzet fotózása, amiből a napnál világosabban látszik, hogy sem Orbán Viktornak, sem az állampártnak még csak halvány lila gőze sincs arról, mit is kellene csinálni most az országban.

Ha valamiért esetleg elsiklottak volna az emberek nyugdíjának a lerablásása, a választási ígéretek szinte teljes megtagadása, a sajtó finom terrorizálása, és egyéb érdekes dolgok felett, ezek után már valószínűleg Önök is észrevették, hogy nem Svédországban élünk, és egyre jobban hasonlítunk egy Európában található, kis kínai tartományra, mint egy “normális” országra. Sebesen suhanunk a majd tízmilliós vörös tandemünkkel a demokratizálódás útján, az egyetlen probléma az, hogy rossz irányba. Érdemes lenne bevágni egy vascsövet a küllők közé, magában már ez is sokat segítene rajtunk. Legalább meg tudnánk fordulni. Gondolkodni ráérünk majd utána.

Tudni kell, hogy mivel a fotósok a karzatra nem önszántukból kerültek fel, nem is szerettek volna ott maradni összezsúfolva. Viszont annak ellenére, hogy vége lett a fényes emlékekkel terhes soros EU elnöki időszakunknak, a szabályozás nem változott meg. Tegyük hozzá, hogy az MTI (amely ugye már központilag készíti a megszűnt közszolgálati adók hírszerkesztőségei helyett a híreket, és ahol elég komoly politikai tisztogatás folyt nemrég) fotósainak persze nem kell a karzatra vonulniuk, rájuk ez a szabály – érdekes módon – nem vonatkozik.

De miért is volt dühítő az orbáni hatalom számára az a bizonyos jegyzetfotó?

Orbán Viktor totálkáros jegyzete (Fotó: origo)

Először is azért, mert ugye a bálványimádás feltétele az, hogy a bálvány emberi gyengeségei ne kerüljenek bemutatásra. Ezért aztán különösen ellenjavalt egy olyan jegyzet fotózása, amiből a napnál világosabban látszik, hogy sem Orbán Viktornak, sem az állampártnak még csak halvány lila gőze sincs arról, mit is kellene csinálni most az országban. Az értelmetlen kapkodás történelmi pillanatfelvétele ez. Ez történik, amikor jó marketinggel eladnak a népnek egy szépen becsomagolt politikai semmit. Érdemes megnézni azt az össze vissza firkált, átírt, áthúzott, szétesett valamit, amiből egy “Ne figyeljenek oda arra amit mondok, hogy megválasszanak” típusú magyar megélhetési politikus próbál kihozni legalább annyit, hogy ne röhögjék ki még ott helyben.

Magyarul: a hatalom szemében nem elfogadható, ha kiderül hogy Orbán Viktor egy saját kézzel tönkretett, technikai totálkáros jegyzetből próbál meg határozottnak tűnni. Persze az is veszélyes, ha az embereknek lejön mekkora szakmaiság van egy ilyen hablatty összeállítása mögött. Erről szól ez a kitiltás. No meg arról, hogy a fotósok jobban járnak, ha Orbán Viktort és a kormány tagjait inkább a lenyugvó nap fényében, búzakalászt morzsolva örökítik meg, a friss kenyeret sütő, népviseletben felsorakozott ötévesek gyűrűjében (a háttérben esetleg belefotoshoppolva pár tapsoló Nobel-díjas közgazdász).

“Húzzatok ki a parlamentből” – mondják Fideszesek a két legnagyobb internetes híroldalnak ma.

Van egy jó hírem: lesz ez még fordítva is.

 

Frissítés:

Kb egy hét tiltás után, végül ismét visszatérhettek  a fotósok a parlamentbe. Igaz, a mozgásuk még mindig nem szabad: csak a karzatról fotózhatnak.

 

Nézd meg a főoldalt is!
   
LIKE-olj!


Tényező.hu | Nem mindennapi hírek. Független, újságírók által fenntartott és szerkesztett, teljesen cenzúra mentes, tényeket, és magánvéleményeket tartalmazó elektronikus médum.

Print Friendly, PDF & Email

Ajánlott cikkek:

Őstulkok, avagy a magyar média működési módja
Az iraki dosszié - a valóságban
Már a legnagyobb napilap is a kormánypárté
Major Joe Kropkó Péter nyomdokain
9/11 - igazság? Médiahazugságok nélkül?
PRAVDA: A terrorizmus elleni háború nem létezik
Alan Watt interjú a propagandáról ("Másik oldal")
Club és folyosó ma
"Bevetésre kész!" - A MH 25/88 katonái
Az Euronicsból ki, az Expertbe be
Címkék:
, , , , ,

Comments Closed

Nem lehet hozzászólni


Bejelentkezés
tárhelytárhely