Megválaszolatlan kérdések 9/11-el kapcsolatban | Tényező.hu

Ma 2020. augusztus. 5, szerda, Krisztina napja van.

Támogassa a függetlenséget:

Megválaszolatlan kérdések 9/11-el kapcsolatban

Share

Larry Silvserstein - van amikor egy ingatlanfejlesztőnek jól jön ha valami megsemmisül

Úgy tartják, 2001. szeptember 11-e óta a világ megváltozott. A legkevesebb, amit ebből a változásból érzékelünk talán az, hogy már nem vihetünk fel borotvát a repülőgépekre, biometrikus lett az útlevél, és nem kéredzkedhetünk be a gyerekkel a pilóta mellé. A dolog lényege, és oka persze egészen más.

 

 


Tisztázzunk valamit. Jelenleg még mindig nagyon keveset tudunk a szeptember 11-ei tragédiáról,  és nagyon kevés igazán megbízható információval, illetve dokumentummal rendelkezünk az akkori eseménysorozatról. Mondom ezt annak ellenére, hogy a társadalom jó részéhez eljutottak ugyan – a tömegmédia által használt definícióval élve –  “a legalapvetőbb információk”. Gondolok itt arra hogy: “Az American Airlines Bostonból Los Angelesbe tartó 11-számú járata a New York-i World Trade északi tornyának ütközik”, “Az United Airlines 175-ös járata is a WTC déli tornyának ütközik”, “A 77-es járat megjelenik Washington felett, és a Pentagonba csapódik”, “A Világkereskedelmi központ déli, majd rövidesen az északi tornya is összeomlik.”, stb. Az ilyen, és ehhez kapcsolódó információk, hírek szinte minden – nyugati szóhasználattal élve – civilizáltnak nevezhető emberhez eljutottak, és persze sokszor hallottunk a TV műsorokban az alaphírekhez kapcsolódó plusz információkat is. Ezek vagy megerősítették az eseményekhez – esetleg már az első napon – kapcsolt kiegészítő feltevéseket, vagy pedig kiegészítették azokat valamivel. Sokszor ezek egymásra is épülnek. Az alapfeltevések, amelyek az esemény után rekord idő alatt megjelentek a médiában, a következők voltak:

1. Osama Bin Laden felelős az akcióért. 2. Bin Ladent Irak támogatta.

Nos, az elmúlt tíz év alatt ezzel kapcsolatban valami kétséget kizáróan bebizonyosodott:

Iraknak valójában semmi köze nem volt a szeptember 11-ei támadásokhoz.
(Ezt a tényt jelenleg már az amerikai kormány is hivatalosan elismeri.)

Nagyjából erről szól egy háború

Másrészt érdekes, hogy Irak lerohanását (amelyben konzervatív becslések szerint is 140 000 civil, – köztük sok gyermek és nő – illetve 30 000 iraki katona halt meg) egy másik érvvel is megpróbálták alátámasztani. Egy pillanat: ne felejtsük el, hogy az iraki háborúban – nem mellesleg – közel 200 000 ember sebesült, és/vagy nyomorodott meg. Most azonban térjünk vissza az előbbiekben említett feltevéshez, amely így hangzott: “Irak tömegpusztító fegyverekkel rendelkezik.”

Ez utóbbiról – csakúgy mint az “Irak-Bin Laden” kapcsolatról – mára szintén bebizonyosodott, hogy nem több egy hamis információnál. Ugyanis Irak egyértelműen nem rendelkezett tömegpusztító fegyverekkel. Egyébként volt egy – kormány által felkért – elismert szakértő, aki ezt a tényt sajnos még idejekorán mondta ki, ráadásul nem is volt hajlandó azt visszavonni. Végül egy szántóföldön találták meg agyonlőve, mint az az akkori hírekből ismeretes. Hivatalos tájékoztatás szerint “öngyilkos lett”.

Dick Cheney összefoglalása az iraki háborúról

Mindezek fényében nagyon érdekes Dick Cheney – aki a fiatalabb Bush alelnöke, és az idősebb Bush volt védelmi minisztere is volt – (aki már az ötödik szívrohamon van túl, és az elsőt csupán 37 évesen, Guinness rekordba illő korban szerezte) 2004-ben tett nyilatkozata:

“The Washington Post keddi számának nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy nem tudja, ajánlotta-e volna az Irak elleni háborút, ha tudta volna, hogy a rezsimnek nincsenek tömegpusztító fegyverei.”

 

Lehetséges hogy csupán én vagyok azon a – talán túlságosan is humanista – véleményen, hogy ezért a tévedésért talán kár volt 140 000 embert legyilkolni.

Most azonban evezzünk el egy kicsit az iraki témáról, és fókuszáljunk ismét a cikk elején említett – egyébként pedig az Iraki támadás egyik kiváltó okaként elhíresült – szeptember 11-ei támadássorozatra. Vegyük egymás után sorba állítva azokat a dokumentumokat, tényeket, beszámolókat, illetve szakértői nyilatkozatokat, amelyek felett az – általánosságban véve, jellemzően nemzetközi befektetői csoportok által tulajdonolt – tömegmédia hajlamos a lehető legkönnyebben, és a leggyorsabban átsiklani. Annak ellenére hogy sokszor ezek az anyagok, dokumentumok, és bejelentések neves egyetemi kutatóintézetekhez, igen komoly kompetenciákkal rendelkező mérnöki tervezőirodákhoz, vagy pl. egy-egy szakterület nemzetközi szinten elismert szaktekintélyéhez kapcsolódnak, sokszor mégsem kerülnek bele a fő hírcsatornáiba a szeptemberi támadássokkal kapcsolatban. Hogy miért is viselkedik így a tömegmédia legnagyobb része?

Az ok igen egyszerű: ezek az anyagok nem illeszkednek bele, nem férnek bele a hivatalos, kormányzat által lefektetett keretek közé. És ha valamit tudunk a propaganda – mint olyan – működéséről amióta egyáltalán használják, talán az, hogy egy-egy manipulált információt szeretnek minél többször, és lehetőleg alapvetően változatlan formában eljuttatni a fogyasztókhoz. Egészen addig, amíg a hírfogyasztók teljes mértékben el nem hiszik azt. És ebbe a keretbe – nyilvánvaló módon – nem igazán férnek bele az olyan “elgondolkodtató” tények, amelyek romba dönthetik egy fiktív információ esetlegesen szisztematikus megtervezett, és összeragasztott kártyavárát.

Amikor valaki fogja magát és felhívja az FBI-t

Osama Bin Laden - hivatalosan meg sem vádolták a 9/11-es eseményekkel

Hogy kicsit felvezessem a témát, megemlítenék egy 2006 június 5-én lezajlott beszélgetést, amelyben egy újságíró felhívta az FBI-t ((202) 324-3000) és érdeklődött, hogy az Amerika által leginkább keresett bűnözőinek listáján, Osama Bin Laden adatainál vajon miért nem szerepel hivatkozás a szeptember 11-ei eseményekre?

A hivatalos FBI válasz, amelyet nem kisebb személy, mint Rex Tomb, az FBI szóvivője adott, a következő volt:

“Az ok, amiért a 9/11-es események nincsenek feltüntetve a kartonján az, hogy az FBI-nak nincs döntő bizonyítéka a 9/11 – Osama Bin Laden kapcsolatra.”

 

Majd így folytatta:

“Valójában – formálisan – nem gyanúsítjuk Bin Ladent a 9/11-es események kapcsán.”

 

És valóban. Ha megnézik Bin Laden MOST WANTED oldalon használt kartonját, abban nyoma sincs a szeptember 11-ei támadásoknak.

Hogy el ne felejtsem: fel szeretném hívni a figyelmüket arra a tényre, hogy a következőkben leírt dokumentumok, vélemények, nyilatkozatok létezéséről a hazai újságíró szakma jó része, így sok kollégám is tud. Rendelkezik ismeretekkel a dologról. Egy részük felületesen, más részük pedig mélyrehatóbban. Hogy mégis miért nem jelenhetnek meg szinte soha ilyen, és ehhez hasonló írások, annak az egyetlen oka a szerkesztőségekben tapasztalható öncenzúra, illetve a mostanában már ehhez extraként kapcsolódó általános létbizonytalanság. Azt gondolom ezzel a témával kapcsolatban nem sokban különbözik az átlagos újságírók viselkedése a szocializmusban megtapasztalt “tudjuk az igazságot, de az ellenkezőét írjuk” elvnek. E mellett persze üdítő kivételt jelent számomra egy-két valóban kritikusan gondolkodó kollégám írása (igaz, még ezekre a cikkekre is jellemző, hogy a szerkesztőségi öncenzúra miatt, csupán az utolsó bekezdésekben lehet szó a lényegről).

Következzen tehát pár “nyugtalanító tény”:

1./ Szizmográf
(földrengések erősségének mérésére használt készülék)

A Columbia egyetem által rögzített dokumentum

A Columbia Egyetem Lamont-Doherty földi obszervatóriumában, amely New York, Palasides-ben található, 21 mérföldre az északi WTC toronytól, nagyon furcsa földmozgásokat rögzítettek szeptember 11-én.

A Columbia Egyetem által kibocsájtott, hivatalos dokumentumon megfigyelhető, hogy – miközben a toronyba becsapódó repülőgépek csupán minimális földmozgást okoztak-, jelentős, és nem szokványos rengés előzte meg mindkét torony összeomlását. A dokumentum szerint 2.1-es erősségű földrengés került rögzítésre 9:59:04-kor a déli torony tíz másodpercig történő összeomlása során, és 2.3-as erősségű, a déli torony nyolc másodpercig tartó leomlása kapcsán.

Az érdekes az, hogy ezeknek a rengéseknek a legerősebb része akkor volt észlelhető, amikor az épület még csak éppen hogy elkezdett omlani. Ekkor valamilyen erő átadta az energiája egy részét a földnek, amelyet regisztráltak is. “Éles lökés * rövid idő alatt” fogalmazta meg a dolog lényegét Thorne Lay, a Kaliforniai Egyetem szeizmológusa az AFP nemzetközi hírügynökségnek. Véleménye szerint ez a fajta lökések a föld alatti nukleáris robbantásokra jellemzőek leginkább.

Az ilyen típusú – a két földrengés kezdeti szakaszában is megfigyelhető éles lökéseknek – az ereje több mint hússzorosa volt annak a rengésnek, amelyet a WTC tornyok összeomlása okozott.

Egy másik szeizmológiai szakértő – Won-Young Kim – szerint, aki hasonlóképpen Thorn Lay-hez, az AFP-nek nyilatkozott:

Nagyítás - a szakemberek döbbenetes következtetéseket vontak le

“A Palisades szeizmogáfjai nap közben bekövetkezett föld alatti robbantásokat regisztráltak a megfigyelő állomástól kb. 20 mérföldre. Ezek a robbanások kb. 35 000 kg ammónium nitrát erejével egyenértékűek, és érzékelhető, helyi földrengéseket okoztak.”

Kim szerint az 1993-ban elkövetett – szintén WTC elleni támadásban használt – teherautó bomba robbanását viszont nem regisztrálta a szeizmológiai állomás, mivel az “nem hatott a talajra”.

Az AFP végül megkérdezte Arthur Lerner-Lam-t is, a Columbia University “Hazards and Risk Center”-ének az igazgatóját is, aki ezzel egészítette ki az elhangzottakat:

“Az a fajta földmozgás, amely az épületek tényleges összeomlása során keletkezett, viszont extrém módon kicsi.”

2./ Tűzoltók

A WTC-ben dolgozó tűzoltók különböző szinteken történt robbantásokról számoltak be. Elmondásuk szerint folyamatosan rohantak lefelé a robbanások elől, míg végül az épület összeomlása előtt sikerült kijutniuk.

Az első tűzoltók közé tartozott az 51 éves Luie Cacchioli aki bent dolgozott a második WTC toronyban. A Peole Weekly-nek nyilatkozva szeptember 24-én azt mondta:  “Felfelé vittem a tűzoltókat a 24. emeletre a lifttel, hogy pozícióban legyünk a dolgozók evakuálásához. Az utolsó utunkon felfelé robbant egy bomba. Azt gondoljuk hogy bombák voltak telepítve az épületben.”

Más tűzoltók közül, – akik a WTC1 lobby(alsó) szintjén voltak – páran könnyebben megsebesültek, amikor még az összeomlás előtt  egy bomba robbant, melyet még másik kettő követett, míg az egész lobby  teljesen összeomlott.

Paul Isaac Jr. (aki 2001-ben aktív tűzoltóként szolgált) szerint sok tűzoltó kollégája – akik nem beszéltek a robbanásokról – szintén tudtak arról, hogy bombák vannak az épületben, de féltették az állásukat, és a lehetséges retorzióktól is tartottak, amelyeket kilátásba helyeztek ellenük.

3./ A WTC 7 épület

Bár a WTC épület jogilag a WTC1, és WTC2 tornyokhoz tartozik, de fizikailag már jóval távolabb található. A WTC-7-es épületébe nem csapódott be repülőgép, és más módon sem támadták meg. Jelentős külső behatás nem érte. Ennek ellenére az épület 6,5 másodperc alatt, egyik pillanatról a másikra összedőlt, és az alapjaira hullott vissza. Ráadásul a BBC már közel húsz perccel az összeomlás előtt bejelentette, hogy az épület megsemmisült.

A BBC tudósítása abban az értelemben is meglepő, hogy a riporter feje mellett – szinte az egész bejelentkezés  során – végig látható volt az érintetlen, és láthatóan sértetlen WTC7 épület. Majd az összeomlás bejelentése után közel 20 perccel a sértetlennek látszó épület valójában, – ráadásul további előzmények nélkül – csupán néhány másodperc alatt összeomlott. Egyesek szerint a valamivel még  a tényleges  összeomlás előtt látható, videojátékba illő “elvesztettük a kapcsolatot” fordulat adja meg csak igazán a sava-borsát az egész tudósításnak szavahihetőségének.

4./ Jogi érdekességek

Larry Silvestrein mutatványa – avagy: hogyan szerezzük  14 millióból milliárdokat?

Az Ernst & Young részéről tavaly az év vállalkozója díjat is megkapta - a WTC újraépítésért

A BBC tudósítása abban az értelemben is meglepő volt, hogy a riporter feje mellett az egész bejelentés során végig látható volt az érintetlen, és láthatóan sértetlen WTC7 épület.

 2001. április 26-án a New York-i kikötői hatóság, a Port Authority, amely a WTC komplexum tulajdonosa, 99 évre haszonbérletbe adta a Silverstein Properties-nek és a Westfield America Income-nak a WTC komplexumot. 2001. július 24-én Silverstein átvette a Port Authority április 26-án hozott döntése alapján a WTC komplexum feletti ellenőrzést. A megállapodásban szó szerint benne volt az, hogy Silverstein és a Westfield jogot nyer az épület újjáépítésére, ha azok valamilyen okból megsemmisülnének. A szerződéskötés részeként Silverstein aláírt egy 99 évre szóló bérleti szerződést, összesen 3,2 milliárd dollár értékben. Ennek a részleteit a Port Authority-nek kell megfizetni. Silverstein és cége 800 millió dollárt utalt át a Port Authority-nak díjak és illetékek címén, de ez az összeg tartalmazta a 100 milliót kitevő első fizetési részletet is. Ebből a 100 millióból Silverstein 14 millió dollárt fizetett ki a saját pénzéből. A bérleti díj évi összege 115 millió dollárban volt meghatározva. A WTC komplexum elleni támadás után Silverstein 7,1 milliárd dollár kártérítésért perelte a biztosítókat, amely a kétszerese volt a 99 évre szóló 3,2 milliárd dollárnyi bérleti díjnak.

A WTC-tornyok összeomlásából származó követelésein túlmenően Silverstein Properties 2002 februárjában a WTC 7-es összedőléséből származó kára miatt is pert indított. Az Industrial Risk Insurers nevű biztosítótól 861 millió dollár kártérítést kapott. Silverstein cége ezt a beruházását 386 millióra becsülte. Ez annyit jelent, hogy a Silverstein Properties egyedül a WTC 7-es összeomlásán nettó 500 millió profithoz jutott.

5./ A WTC tervezői

Az ikertornyok egyik tervezője így nyilatkozatot:

“Az WTC-t úgy terveztük meg, hogy ellenáljanak egy, vagy több utasszállító gép becsapódásának.”

 

Frank De Martini
WTC construction manager

Miért is kellett a WTC tornyokat többszörös utasszállító gépek elleni becsapódás ellen védeni, és ez alapján elkészíteni a terveket?

A Empire State Building 1945-ben

Pontosan az 1945-ös események hatására döntöttek úgy úgy az illetékesek, hogy hetvenes években megépült WTC tornyait már eleve úgy terveztetik meg a mérnökökkel, hogy azok több repülőgép becsapódása ellen is védettek legyenek.

A kérdésre a történelem adja meg a választ.  1945-ben, a második világháború utolsó évében az akkori legmagasabb New York-i épület 79. emeletébe (Empire State Building) becsapódott egy nagy méretű katonai B-25-ös bombázó  repülőgép (ezt a típust, egyébként – többek között – Németország bombázásánál is használták a szövetséges erők).  A becsapódás után az épületen belül felrobbant a gép üzemanyagtartálya is, és  a lángok elborították az emeletet.

Bár a 102 emelet magas Empire State Building megremegett a becsapódástól, de a bekövetkező kárt három hónap leforgása alatt, egy millió dollárból sikerült megjavítotaniuk. Az épület jelenleg is áll. Pontosan az 1945-ös események hatására döntöttek úgy az akkori illetékesek, hogy a hetvenes években megépült WTC tornyait már eleve úgy terveztetik meg a mérnökökkel, hogy azok több, nagy méretű repülőgép becsapódása ellen is védettek legyenek.

Még egy érdekes adalék: a WTC tornyokat úgy tervezték meg, hogy az akkoriban rendszeresen használt Boeing 707-es repülőgép típus ütközése ellen legyenek strukturálisan védettek. A tornyokba – mint ismeretes – szeptember 11-én Boeing 767-200ER típusú gépek csapódtak be.   Tudjuk, hogy a 707-es típus maximális üzemanyag kapacitása közel 24 000 gallon (a tervezők is ezzel számoltak), viszont az épületekbe 2001-ben becsapódó gépek megközelítőleg csupán 10 000 gallon üzemanyagot tartalmaztak, amely a tervezett becsapódásnál kalkulált mennyiség csupán 40%-a.

6./ NASA felvételek

A NASA műholdas AVIRIS felvételein még szeptember 16-án is jól látszanak az magas hűmérsékletű pontok

A NASA folyamatosan műholdas felvételeket készített AVIRIS* szenzorokkal felszerelt műholdak segítségével a WTC leomlása után maradt “Ground Zero” területről . Az érdekes az, hogy a NASA szakemberei a dokumentumok szerint még 5 nappal a tornyok leomlása után is olyan magas hőmérsékletű pontokat tudtak diagnosztizálni és dokumentálni a felvételeken, amelyek ellentmondanak annak a kormány által hivatalosan kiadott feltételezésnek, miszerint alapvetően az égő üzemanyag okozta a tornyok tragédiáját.  Ugyanis egyes pontokban több nappal az események után is jóval magasabb hőmérsékletet mértek, mint  az üzemanyag aktuális égési hőmérséklete volt szeptember 11-én.

* (Látható égi kép spektrométer)

 

 

 

A szerző volt katonai tűzszerész.

Nézd meg a főoldalt is!
   
LIKE-olj!


Tényező.hu | Nem mindennapi hírek. Független, újságírók által fenntartott és szerkesztett, teljesen cenzúra mentes, tényeket, és magánvéleményeket tartalmazó elektronikus médum.

Print Friendly, PDF & Email

Ajánlott cikkek:

Vasemberek viadala - az IRONMAN triatlon
Ne fényképezzé'!
Az igazi Kína
A tévedés következő stációja - a Jobbik.
Interjú Hende Csaba honvédelmi miniszterrel
Egyetemista önkéntes katonák - interjú
Mindennapi kenyerünk - dokumentumfilm
Az "Aranyember" - Klapka György
Egyetem vagy munka mellett is lehetsz katona
A közoktatás átalakításának 20+1 pontja
Címkék:
, , , , , , , , , ,

Comments Closed

Nem lehet hozzászólni


Bejelentkezés
tárhelytárhely