Márai: mi is a “jobboldaliság”? | Tényező.hu

Ma 2020. október. 24, szombat, Salamon napja van.

Támogassa a függetlenséget:

Márai: mi is a “jobboldaliság”?

Share

Mit üzen Márai Sándor a ma emberének a politikáról? Mit gondolt az írófejedelem a “jobboldaliságról”, és a “”jobboldali, keresztény, nemzeti” világról? Vajon mit jelent: “aladárkodni” a nagyvállalatokban? Érdemes mindenkinek elolvasnia, és átgondolnia az írás történelmi párhuzamait.

Márai Sándor író szobra Kassán

Márai Sándor író szobra Kassán

Minden ember számára, aki a ma zavaros politikai világban szeretne valami erős kapaszkodót keresni, biztos pontot találni, annak azt gondolom érdemes megismernie Márai Sándor politikai hitvallását.. Különösképpen azokat a részeket tartom fontosnak, amelyek a Márai politikai világnézetéről, a politikai oldalakról adnak egy meglehetősen pontos, az íróra jellemző, hazugságoktól mentes, és kérlelhetetlenül őszinte képet.

Mit is üzen Márai a ma emberének mondjuk a “jobboldaliságról”, mit gondol a “jobboldali, keresztény, nemzeti” világról ?

Márai naplója szerencsére ebben is segít bennünket, olvassuk el tehát a gondolatait:

Márai Sándor Thomas Mann-t fogadja a Budai várban (1935)

Márai Sándor Thomas Mann-t fogadja a Budai várban (1935)

“Ahhoz, hogy Magyarország megint nemzet legyen, megbecsült család a világban, ki kell pusztítani egyfajta ember lelkéből a “jobboldaliság” címkéjével ismert különös valamit; a tudatot hogy ő, “mint keresztény magyar ember”, előjogokkal élhet e világban egyszerűen azért, mert ő “keresztény magyar úri ember” joga van tehetség és tudás nélkül is jól élni, fennhordani az orrát, lenézni mindenkit, aki nem “kereszténymagyar” vagy “úriember”, tartani a markát, s kereszténymagyar markába baksist kérni államtól, társadalomtól: állást, kitüntetést, maradék zsidóbirtokot, potyanyaralást a Galyatetőn, kivételezést az élet minden vonatkozásában.

Mert ez volt a “jobboldaliság” igazi értelme.

baksist kérni államtól, társadalomtól: állást, kitüntetést, maradék zsidóbirtokot, potyanyaralást a Galyatetőn, kivételezést az élet minden vonatkozásában. Mert ez volt a “jobboldaliság” igazi értelme.


 

S ez a fajta nem tanul: Aki elmúlt harmincéves és ebben a szellemben, légkörben nevelkedett, reménytelen; talán megalkuszik, fogcsikorgatva, s mert önző és gyáva: bizonnyal hajlong majd az új rendszer előtt; de szíve mélyén örökké visszasírja a “jobboldali, keresztény, nemzeti” világot, amelyen belül olyan szépen lehetett zsidó vagyont rabolni, versenytársat legyilkolni és aladárkodni a nagyvállalatokban, képzettség és hozzáértés nélkül.

S lehetett “előkelő közhivatalnok”-nak lenni és sérthetetlen, páncél-inggel védett katonatisztnek; s mindezért nem adni semmit, csak saját becses létezése tényét. Ez a fajta soha nem változik. De amíg ezeknek szavuk van, vagy befolyásuk, Magyarország nem lesz nemzet.

A politikában az emberek mindig az ámítás és az önámítás együgyű áldozatai voltak és azok is maradnak

(Márai Sándor: A teljes napló 1943-1944, 366-367. oldal)

Érdemes megfontolni Márai gondolatait.

 

Aki szeretne utánaolvasni:

Márai Sándor: A teljes napló 1943-1944 (libri)
Márai Sándor: Napló 1943-1944 (rövidített – online olvasható, nagyon érdekes)
Márai Sándor – Virtuális kiállítás (Petőfi Irodalmi Múzeum) szintén nagyon érdekes hang és képfelvételek – automatikusan léptetődik.

 

Nézd meg a főoldalt is!
   
LIKE-olj!


Tényező.hu | Nem mindennapi hírek. Független, újságírók által fenntartott és szerkesztett, teljesen cenzúra mentes, tényeket, és magánvéleményeket tartalmazó elektronikus médum.

Print Friendly, PDF & Email

Ajánlott cikkek:

Végső cél: Irán - az elhallgatott Sunday Herald cikk
Major Joe Kropkó Péter nyomdokain
Vasemberek viadala - az IRONMAN triatlon
Orbán: "Hazugságoktól hemzseg a költségvetés."
A helyzet 'fantasztikus', de nem reménytelen
Debreczeni József interjú
Egyetemista önkéntes katonák - interjú
Mindennapi kenyerünk - dokumentumfilm
Geopolitikai játszmák – orosz oldalról nézve
Balogh Péter interjú: „10 NNG méretű cég, 10 éven belül, 10 ezer emberrel."
Címkék:
, , ,

Comments Closed

Nem lehet hozzászólni


Bejelentkezés
tárhelytárhely