Már a legnagyobb napilap is a kormánypárté | Tényező.hu

Ma 2020. november. 27, péntek, Virgil napja van.

Támogassa a függetlenséget:

Már a legnagyobb napilap is a kormánypárté

Share

A Metropol fölénye elsöprő - több mint kétszer annyi fogy belőle, mint az összes többiből

A teljesen kormánypárti kötődésű HírtTV és a Magyar Nemzet után már nem csak a közszolgálati médiák (M1, M2, DunaTv, rádiók), és sok helyi lap, ill.  a legfontosabb hírügynökség, az MTI került teljes kormánypárti politikai befolyás alá, hanem a legnagyobb magyar napilap, a háromszázezres Metropol is.

 

 

 

Fonyó Károly, a jelenlegi kormánypárt volt gazdasági igazgatójának a munkatársa megvette a Metropolt.

Olcsó lapnak híg a leve (2011 szeptember 19)

A napilapot eddig kiadó svéd vállalat pedig ezzel egy időben kivonul a magyar piacról. Az új tulajdonos a “Megapolis Media Zrt”, amelyet csupán pár nappal a Metropol felvásárlása előtt jegyeztek be. Hogy mi lesz ennek a bevásárlásnak a következménye, arról ma még csak találgathatunk. Mindenesetre egy ilyen – ráadásul ingyenes – médium birtoklása alapjaiban tudja megváltoztatni a magyar médiában (és azon belül a napilapoknál) tapasztalható jelenlegi erőviszonyokat. Úgy látszik a kormány most már mindent akar. Nem elég neki az a HírTV, amely egyértelműen a kormány propaganda szócsöve, és így, független, objektív tájékoztatásról szó sem lehet. Nem elég az a Magyar Nemzet, amely gyakorlatilag ugyanezt a funkciót látja el a napilapok szintjén. Nem elég a kormánynak az, hogy politikai nyomásgyakorlással és a “nem megbízható munkatársak elbocsátásával” beleszól az összes közszolgálati média (M1, M2, DunaTV és az összes állami irányítású rádió) munkájába, egyszerű kormányzati propaganda folyamattá degradálva az ott folyó tevékenységeket. Sőt, még az sem elégítette ki a kormány mohó hatalom és persze média megregulázási vágyát, hogy ingyenessé tette az MTI-t (ezzel egyébként – mellékesen – a Független Hírügynökséget gazdasági vágóhídra küldte, és mindenki kedvét elvette a hírügynökségek alapításától), majd teljesen egy kézbe tette a hírgyártást, és elvette ezt az eszközt a szerkesztőségektől.

Tehát ez még mind nem elég. A kormány most meglépte azt, ami – ha tegyük fel hatalom és pénzéhes diktátor volnék – szinte már-már logikus lépésnek számítana. Vásároljunk be a Metropol-ból, amely a magyar média legnagyobb napilapja!

A kormány most meglépte azt, ami – ha tegyük fel hatalom és pénzéhes diktátor volnék – szinte már-már logikus lépésnek számítana. Vásároljunk be a Metropol-ból, amely a magyar média legnagyobb napilapja!

Mennyire nagy a Metropol? Nos, eléggé. Több mint 300 000 példányszámban jut el az emberekhez. Csak az arányok kedvéért: a második legnagyobb napilap a Népszabadság: 65 000 körül.  Továbbiak: Magyar Nemzet:  kb. 45 000 Népszava: kb. 20 000. Magyar Hírlap: kb. 12 000 .

Itt is, ott is, amott is... véletlenül a címlapon is...

Ráadásul az az erő, amely képes egy több mint 300 000 példányszámú, bejáratott, ingyenes lapot számára megfelelő tartalommal feltölteni, annak a befolyásolási potenciálja – nem kell ehhez jósnak lenni – nem kis mértékben fog megugrani. A lényeg tehát újra, egy mondatban: a Metrolpolt a jelenlegi kormánypárt volt gazdasági igazgatója fogja a továbbiakban kiadni. Független felmérések szerint a Metrolop olvasóinak a 80%-a semmilyen más közéleti lapot nem olvas, ez a tény pedig különösen veszélyessé teszi az akciót az ország és a média egészséges működése szempontjából.

"A rendezvényt megnyitja Szalai Annamária...(...) akivel...."

Fiatalok terítéken

Ráadásul nem csak a közmédiából rúgják ki százasával a “nem megfelelő embereket”, és nem csak arra figyelnek, hogy mindenhol a kormánypropaganda üvöltsön, de most már a fiatal újságíró palántákra is fokozottan figyelnek.  Egészen pontosan arra, hogy “megfelelő nevelést kapjanak”. Mert ugyan mi végre hozták létre 2012 január 1-ei céldátummal az – egyébként igen gyanús nevű – Nemzeti Közszolgálati Egyetemet? És vajon miért támogatják teljes gőzzel és “próbálják meg szakmailag segíteni” a DUE (Diák Újságírók Egyesülete) nevű, meglehetősen komoly taglétszámmal bíró (A MÚOSZ után 2. helyen álló) szervezet rendezvényeit? A májusban megrendezett Országos Ifjúsági Sajtófesztivált pl. eléggé favorizálta a kormányzat, gondolom nem véletlenül.

A fesztiválon ilyen és ehhez hasonló programok várták a – többségükben meglehetősen könnyen – befolyásolható fiatalokat:

(Az egyébként meglehetősen vonzó tombolasorsoláson, az ‘X-faktoros’ és ‘Csillag születik’ koncerten, az Üvegtigris 3 vetítésen, a konzol játékokon és a zsonglőr előadáson kívül persze.)

– SZALAI ANNAMÁRIA, az Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke köszöntőt mond
– SZALAI ANNAMÁRIÁVAL KOVÁCS KOKO ISTVÁN beszélget
– SZALAI ANNAMÁRIA a Fesztiválon exkluzív sajtótájékoztatót tart a Tehetségkutató Diákmédia Pályázat legjobbjainak.

“A rendezvényre szerte az országból több mint 1500 olyan fiatalt hívnak meg, aki kötődnek a diákmédiához. A résztvevők jelentős része középiskolás, de szép számmal képviseltetik magukat az egyetemi lapoktól érkezők is; a megcélzott korosztály a 14-25 évesek.”


Ezek a fiatalok ugye valamikor felnőnek, és egy részük bekerül majd a tömegmédiába is. Természetesen a diák újságírók közül vannak jócskán olyanok is, akiket igen nehéz bepalizni egy egyszerű Üvegtigris vetítéssel, pár koncerttel és egyéb “szórakoztató programokkal”.  Ugyanis attól, hogy fiatalok, még nem hülyék.

Szalai Annamária keze - mindenhová elér?

De azért jó, ha észrevesszük, hogy a kormánypárt mindent megtesz azért, hogy a jelenlegi hatalmi viszonyokat bebetonozza. Minden téren. Határozottan nem hülyék azok az emberek, akik kitalálták azt, hogy a magyar médiát egész pályás letámadással kívánják elfoglalni, majd befogni mindenki száját. Ha szükséges, akkor ehhez gazdaságilag lehetetlenné kell tenni a független újságírókat, esetleg fenyegetni, vagy éppen lekenyerezni, ad abszurdum levegőnek nézni. Azt gondolom, hogy az olvasóknak most már lassan ideje lenne felébredniük, és érdemes lenne elkezdeni elgondolkozni azon, hogy a toronymagasan legnagyobb példányszámú magyar napilap vajon miért is lett a kormánypárt (majdnem állampártot írtam – hiába, a régi beidegződések…) érdekérvényesítő fóruma, és vajon ezt az eszközt mire is fogják majd használni? Extra kérdés:  “Ki ellen?”

Költői kérdés

Mire is tudja majd használni a hatalom ezt a 300 000-es példányszámban terjesztett napilapot? A mára gyakorlatilag kézi irányított MTI híreinek a nagyüzemi terjesztésére? Legjobb esetben igen. Lennének még más tippjeim.

 

Nézd meg a főoldalt is!
   
LIKE-olj!


Tényező.hu | Nem mindennapi hírek. Független, újságírók által fenntartott és szerkesztett, teljesen cenzúra mentes, tényeket, és magánvéleményeket tartalmazó elektronikus médum.

Print Friendly, PDF & Email

Ajánlott cikkek:

Végső cél: Irán - az elhallgatott Sunday Herald cikk
Ellenség a kapuknál? Kína és Magyarország
Major Joe Kropkó Péter nyomdokain
Vasemberek viadala - az IRONMAN triatlon
Szeptemberfeszt a Népligetben (videó)
A narancssárga csillag
Az oktatás szar. Pont.
Interjú Salát Gergely Kína-szakértővel
Interjú Fodor Gáborral
Szinte védtelen a Magyar Honvédség
Címkék:
, , , , , ,

Comments Closed

Nem lehet hozzászólni


Bejelentkezés
tárhelytárhely