Major József jó eséllyel indul a triatlon VB-n | Tényező.hu

Ma 2022. május. 20, péntek, Bernát, Felícia napja van.

Támogassa a függetlenséget:

Major József jó eséllyel indul a triatlon VB-n

Share

Major József - hatszoros magyar bajnok

A legeredményesebb hazai triatlonosunk, Major József jó eséllyel indul majd az idei hawaii-on megrendezendő hosszútávú triatlon Világbajnokságon.

 

 

 

 

Major zsinórban hat éve veretlen országos bajnok hosszútávon, ráadásul ehhez még egy rövid távú duatlon bajnoki címet is szerzett, ami elég ritka párosítás a sokszor csak egy adott távra berendezkedett profi versenyzők között. A tavalyi hosszú távú triatlon világbajnokságon 8 óra 40 perces idővel ért célba, ezzel az utóbbi tíz év legjobb magyar férfi eredményét hozta a triatlon legfontosabb versenyének számító  konai viadalon. Érdekesség, hogy Majornak már egy ideje  az a brazil származású, Amerikában, San Diegoban élő Sergio Borge írja az edzésterveit, és kíséri figyelemmel a fejlődését, aki az USA duatlon csapatának is a szövetségi kapitánya volt.

Kicsit nosztalgiázzunk a tavalyi hawaii versenyedről. Ha jól tudom ez az utóbbi tíz év legjobb magyar eredménye a férfiaknál, ami egészen rendkívüli.

Köszönöm. Mi is mindig nézegetjük az eredménylistákat, és elemezgetjük az elmúlt évek eredményeit. Arra kellett rájönnöm, hogy az elmúlt öt-hat évben annyira besűrűsödött az élmezőny, hogy amíg a régebbi versenyeken fél órával az első után beérkezve, még arra is volt esély, hogy az első tízbe kerüljön az ember, most ugyanez a különbség már csak a huszonöt, harmincadik helyre lenne elég. Lehetett volna jobb is, de elégedett vagyok az eredménnyel.

Ha a stoppert nézzük, akkor elég közel voltál Kropkó Péter legendás idejéhez.

Azt szokták mondani, hogy nem az időeredmény a lényeg, hanem a helyezés – tehát a győzelem. Egy ezerötös döntőn a világbajnokságon, vagy az olimpián sem futnak rekordot, hanem mindenki csak nyerni akar – bármi áron. Itt is ez van. Igaz, hogy több mint nyolc órás a verseny, de mindenki taktikázik. Én most körülbelül olyan időt mentem mint Kropkó Péter annak idején, ezt a nyolc óra negyven környékét. A saját időmet nézve a világbajnokságon, azt kell mondjam, hogy a kerékpározással és a futással meg vagyok elégedve. Mindkét szám ideje – kerékpáron a négy óra harminckilenc perc, futáson a két óta negyvenhét perc – az élmezőnnyel megegyező. Nekem az úszás a leggyengébb számom, és ez itt hawaii-on mindig jobban kiütközik, mivel az óceánban, a hullámokban sokkal nehezebb. Szerencsére a futáson már sikerült elég sok versenyzőt utolérnem, és felfutnom a huszonkettedik helyre.

Szerinted mennyit lehet ebből az úszásidőből még faragni?

Jó lenne elérni, hogy hawaii-on is úgy jöjjek ki a vízből, hogy az élmezőnyhöz képest hat perces hátránynál ne legyen több. Akkor úgy gondolom, hogy a futás végére sikerülhet egy olyan helyre felérnem, ahol a top tíz helyért küzdhetek.

Milyen módszerekkel próbáljátok fejleszteni az úszást?

Bár nem úszok annyit mint egy úszó, de azért négy-ötezer méteres úszó edzéseink nekünk is vannak. A mellett hogy a mennyiséget is meg kell úszni edzésen, ezen kívül persze sok eszköz van. Nekem elég sokat kellett úsznom mostanában bójával és lábgumival, hogy felsőtestből próbáljak meg úszni. Amikor pedig otthon vagyok Győrben, ott van egy úszógépünk, amely szárazon körülbelül olyan mint egy kondigép. Nagyon sokféle gyakorlat van, amit próbálunk bevetni a fejlődés érdekében.

Már jó ideje amerikai edződ van, hogyan értékelnéd az elmúlt időszakot?

Úgy érzem, hogy nagyon sokat sikerült javulnom kerékpározásban, és futásban is sikerült elérnem újra a kettő óra negyvennyolc percen belüli időt az Ironman végén. Ezek után még jobban oda kell majd figyelnünk az úszásra, és egy-két dolgon változtatnunk is.

 

Nézd meg a főoldalt is!
   
LIKE-olj!


Tényező.hu | Nem mindennapi hírek. Független, újságírók által fenntartott és szerkesztett, teljesen cenzúra mentes, tényeket, és magánvéleményeket tartalmazó elektronikus médum.

Print Friendly, PDF & Email

Comments Closed

Nem lehet hozzászólni


Bejelentkezés
tárhelytárhely