Közgazdaság és szociális érzékenység | Tényező.hu

Ma 2020. november. 27, péntek, Virgil napja van.

Támogassa a függetlenséget:

Közgazdaság és szociális érzékenység

Share

Nem mindegy mire költjük el

Ha megpróbáljuk feltérképezni a jelenlegi kormánypolitika gazdasági aspektusait és a mögöttük húzódó elveket, nagyon érdekes összefüggésekre bukkanhatunk. Főleg akkor, ha nem csupán közgazdasági szemmel nézzük a sokszor drasztikus gazdasági átalakításokat.

 

 

A jelenlegi kormány gazdasági döntésekkel kapcsolatos kommunikációjában a lehető legnagyobb mértékben kerüli – sőt, a kormánytagoknak kifejezetten tiltja – a “megszorítások” szó használatát, amely a  gazdasági konyhanyelvben az állami kiadáscsökkentésekkel kapcsolatos intézkedéseket fedi le.

Úgy látszik, a kormány gazdasági döntésekkel kapcsolatos kommunikációja az első időszakban alapvetően sikeresnek volt mondható. Igaz, regnálásuk első pár hónapjában még nem igen voltak jellemzőek a jelenlegi, drasztikusnál drasztikusabb állami kiadáscsökkentéssel kapcsolatos racionalizációk. Mostanra a hatalom már elérte azt, hogy szinte minden létező szakszervezettel és társadalmi réteggel összerúgta a port, és már senki nem lepődik meg azon, hogy a parlament előtt felvonuló fegyveres, rendvédelmi testületek is “egymásnak adják a kilincset”.

A kormány támogatottsága érdekes módon két – egymástól meglehetősen távol álló – társadalmi csoportban is hasonlóan erős. Az egyik erős szavazóbázist a politikával nemigen foglalkozó, a gazdasághoz szinte egyáltalán nem értő, alacsonyabb társadalmi réteg biztosítja. Ebben a csoportban általában érzelmi döntést hoznak a szavazók (már csak a tapasztalatlanságuk és politikával szemben tanúsított ellenszenvük okán is). Egy érzelmileg manipulált embert pedig ész érvekkel meggyőzni egy másik gazdasági irányvonalról csaknem lehetetlen. Az ilyen típusú szavazók nagy tömege kimondottan erős célcsoportot tud biztosítani a populista gazdaságpolitikai kommunikáció használatához.

Az ettől önállóbb, erősebb kritikai szemlélettel rendelkező társadalmi csoport – mondjuk úgy, a középréteg -, amelyet a politikusok már nem képesek ennyire egyszerűen manipulálni – pedig egyre kisebb, és egyre jobban apad.

Mostanra a hatalom már elérte azt, hogy szinte minden létező szakszervezettel, és társadalmi réteggel összerúgta a port, és már senki nem lepődik meg azon, hogy a parlament előtt felvonuló fegyveres, rendvédelmi testületek is “egymásnak adják a kilincset” .

Noha a gazdasági helyzet okán ez a társadalmi középréteg “már vette az adást”,  és sokak már egyértelműen érzik azt, hogy az ország nem biztos, hogy jó irányba halad, de a tavalyi adórendszer módosításának nyomán nagy többségük még mindig úgy érzi, hogy sokkal inkább a változások nyertese, mint a vesztese.  Ráadásul ennek a csoportnak az utóbbi időben erősen bizalom vesztett része – még ha a Fidesztől el is fordult – őszintén szólva még nem igen talál számára szimpatikus, választható pártot a politikai palettán.

És hogy mi is lenne a cikk elején említett másik, kormányhoz meglehetősen lojális réteg ?

Nem más, mint a közgazdászok nagy többsége.

Miért is? Mert egyrészt, a közgazdászok az adórendszer átalakítása nyomán, mint már említettük az egyértelmű nyertesek közé tartoznak – a középréteg tagjaiként -, másrészt a kormányzati kommunikáció másik igencsak kiemelt célcsoportját is képviselik.

A kormány nem buta ilyen szempontból, tudja, hogy a közgazdászok manipulálása eléggé célravezető módja a gazdasági érvágások szélesebb körű  szakmai elfogadtatásának. A közgazdászok nagy többségével pedig az a baj, hogy noha tisztában vannak a gazdasági racionalizálások elvével, és azok értékével, csak éppen sokszor a végrehajtás módjáról nem tudnak eleget. A radikális szankciók és döntések átlagemberek életére való hatásával pedig csupán töredékük foglalkozik. Nem jó módszer, ha a gazdaságot egy országban csupán a gazdasági szakemberek próbálják meg irányítani a politikusok mellett.

Mert a gazdaság túlságosan komplex ahhoz – főként annak állami elosztó, újra elosztó rendszere -, hogy azt egyszerű közgazdászokra bízzuk.

Nézd meg a főoldalt is!
   
LIKE-olj!


Tényező.hu | Nem mindennapi hírek. Független, újságírók által fenntartott és szerkesztett, teljesen cenzúra mentes, tényeket, és magánvéleményeket tartalmazó elektronikus médum.

Print Friendly, PDF & Email

Ajánlott cikkek:

Az iraki dosszié - a valóságban
Major Joe Kropkó Péter nyomdokain
A tűzszerész csak egyszer tévedhet
A narancssárga csillag
Interjú Salát Gergely Kína-szakértővel
Interjú Fodor Gáborral
Tíz nap kiképzés tartalékos katonák között
Szekértáborok a magyar ugaron
Az Euronicsból ki, az Expertbe be
NATO központba vonultunk - tartalékosként
Címkék:
, , , ,

Comments Closed

Nem lehet hozzászólni


Bejelentkezés
tárhelytárhely