Bin Laden halála megkérdőjelezhető | Tényező.hu

Ma 2020. július. 12, vasárnap, Izabella napja van.

Támogassa a függetlenséget:

Bin Laden halála megkérdőjelezhető

Share

A hírekben szereplő fénykép hamisítvány

2011. május 2-án szenzációs hír járta be a világsajtót, amelyet hazánkban is szinte minden országos lap átvett. Nevezetesen, hogy Osama Bin Laden-t pakisztáni földön egy katonai akcióban meggyilkolta az amerikai hadsereg különleges alakulata. Szakértők szerint azonban ez csupán egy egyszerű választási trükk. Valójában semmiféle likvidálás nem történt.

 

A hibát valószínűleg az amerikai kormányzat,  valamelyik túlbuzgó híroldal vagy túl gyorsan dolgozó televízióadó követhette el, amikor egy  állítólag a rajtaütés után készült fényképet hivatalosan is megjelentettek a hír illusztrálására a halott Osama Bin Laden-ről. Ugyanis időközben kiderült, hogy az elsőként a pakisztáni Geo TV által használt, majd rengeteg szerkesztőségen átfutott kép nem több egyszerű Photoshop manipulációnál. Ráadásul most már az is világos, hogy a manipulált képet mely két fotó alapján  készítették el.

Másrészről elgondolkodtató, hogy ha Bin Laden kiiktatása képes jelentős mértékben növelni Obama népszerűségét, akkor vajon egy hamisított fényképet leszámítva, miért nem  tudják egyetlen fényképpel vagy videó felvétellel sem bizonyítani az akciót ?

Az egyik egy már régen publikált és meglehetősen ismert Osama Bin Laden fotó, a másik pedig egy 2009-ben meghalt férfi arcképe. Ebből a kettőből készítette el valaki az állítólagos akció kapcsán a szinte mindenhol megjelent illusztrációt. A dolgot még tovább árnyalja, hogy a manipulált kép egyesek szerint már 2009-ben felbukkant az interneten.

Érthető, hogy a híroldalak és televíziók szerettek volna valamiféle fényképes bizonyítékot is bemutatni, de az a kép, amely végül bekerült  a nemzetközi híráramba, szakértők szerint egyértelműen hamisítvány.

Egyébként előfordul, hogy az ilyen típusú botrányok a hír műfaj legnagyobbjaira is rá tudják húzni a vizes lepedőt. A CNN-nek nem egy, ettől sokkal nagyobb volumenű botránya is igen emlékezetes. A CNN legnagyobb szégyenfoltja talán az, amikor Charles Jaco és stábja – az adó minden nézőjét félrevezetve – az 1990-es Öböl háborúról úgy tudósított, hogy a Szaud-Arábiában lévő hotel helyett nemes egyszerűséggel egy pálmafákkal teli amerikai stúdióból jelentkeztek be, és  “eljátszották” az egyébként a valóságban nem létező eseményeket.

Jelen esetben kérdéses, hogy az amerikai hatóságok előre megfontolt szándékkal biztosítottak-e hamis illusztrációt a pakisztáni TV Bin Laden likvidálásához kapcsolódó anyagához, a Geo TV tévedett vagy csupán egy soha meg nem történt eseményről beszélünk, amelyről a kormányzat gyártott egy álhírt.

Másrészről elgondolkodtató, hogy ha Bin Laden kiiktatása képes jelentős mértékben növelni Obama népszerűségét, akkor vajon egy hamisított képet leszámítva, miért nem  tudják amerikai részről egyetlen fotóval vagy videó felvétellel sem bizonyítani az akció valódiságát?

Kommunikációs szakértők egybehangzó véleménye szerint már elengedő idő eltelt (közel egy  évtized) a merénylet óta ahhoz, hogy Bin Laden-t egy a haláláról szóló álhírrel ismét felhasználják, immár az amerikai választási kampány  részeként is.

Az épület szomszédságában lakó helyi lakos szerint az amerikaiak által terjesztett történet nem igaz:

Hab a tortán, hogy állítólag már a holttest sincs meg, mivel “ismeretlen helyen beledobták a tengerbe”. Ezek után az olvasókra bízom a szükséges konzekvenciák levonását.

 

Nézd meg a főoldalt is!
   
LIKE-olj!


Tényező.hu | Nem mindennapi hírek. Független, újságírók által fenntartott és szerkesztett, teljesen cenzúra mentes, tényeket, és magánvéleményeket tartalmazó elektronikus médum.

Print Friendly, PDF & Email

Ajánlott cikkek:

A tömegmédia hazugságainak az okai
Újabb gazdasági világválság közeleg?
A narancssárga csillag
Viktor! Nem egymillió munkahelyet kérek. Egyet.
A tévedés következő stációja - a Jobbik.
OBAMA győzőtt, vagy a választási rendszer?
"A Szentkirályi titok" - Balogh Levente
Tíz nap kiképzés tartalékos katonák között
Balogh Péter interjú: „10 NNG méretű cég, 10 éven belül, 10 ezer emberrel."
A közoktatás átalakításának 20+1 pontja
Címkék:
, , , , , , , ,

Comments Closed

Nem lehet hozzászólni


Bejelentkezés
tárhelytárhely