Az iraki dosszié – a valóságban | Tényező.hu

Ma 2020. július. 12, vasárnap, Izabella napja van.

Támogassa a függetlenséget:

Az iraki dosszié – a valóságban

Share

Colin Powell rémisztget (Fotó: AP)

A tömegmédia nagy része éveken keresztül az abszurditás határáig védelmezte George W. Bush véleményét az állítólagos iraki tömegpusztító fegyverek létezésével kapcsolatban. A kormányzat még akkor is azt állította, hogy léteznek ilyen fegyverek, amikor már nyilvánvaló volt, hogy ez teljes képtelenség.

 

 

A hivatalos  álláspont a kérdésről -, amely legalább 150 000 iraki civil, és 30 000 iraki katona halálát hozta a megszállás során- a következő idézetekkel foglalható össze:

“Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerdán azon meggyőződésének adott hangot, hogy Irak tömegpusztító fegyverek birtokában van. Tony Blair brit miniszterelnök kedden a brit parlamentben arról szólt, hogy Iraknak bizonyíthatóan vannak tömegpusztító fegyverei, és nukleáris fegyverek előállításán dolgozik.” (…)”Az iraki tömegpusztító fegyverek 45 perces bevetési készültségben vannak.”

“George W. Bush szerint Saddam Hussein tömegpusztító fegyverekkel rendelkezik, és  tevékenyen dolgozik nukleáris fegyverek fejlesztésén is.”

Most egy cikk keretein belül megkíséreljük  összefoglalni Önöknek röviden, hogy valójában mi is történt a háttérben.

Már évekkel ezelőtt kiderült, hogy személyesen George Bush amerikai elnök adott felhatalmazást az iraki tömegpusztító fegyverekről szóló – később alaptalannak bizonyult – “titkos hírszerzési értesülések” kiszivárogtatására.

1. / Az iraki tömegpusztító fegyverekkel kapcsolatos értesülések forrása nem a CIA volt, hanem a BND (Bundesnachrichtendienst – Német titkosszolgálat).
2./ Az információ egyetlen ügynöktől származott – azt senki más nem erősítette meg és nem ellenőrizte. A forrás egy (ma 44 éves) iraki mérnök volt. (Rafid Ahmed Alwan al-Janabi)
3./ A CIA nem kapott engedélyt hogy felvegye a kapcsolatot a forrással.
4./ Az informátor először azt állította, soha nem mondott olyat, hogy Iraknak tömegpusztító fegyverei lettek volna. Később pedig azt, hogy hazudott.
5./ A CIA csalónak tartotta az informátort.
6./ 2002 decemberben a BND akkori vezetője személyesen levelet írt az ügynöki jelentésről (a CIA-t akkor igazgató) Tenetnek az alábbi tartalommal:  “az értesüléseket nem tudjuk megerősíteni”.

 

Leegyszerűsítve: a CIA tagadta az információt, ezen kívül nem kapott engedélyt az ellenőrzésére, ráadásul csalónak tartotta az informátort. A BND pedig nem tudta megerősíteni az ügynök értesüléseit, és még külön figyelmeztette is a CIA-t erre a tényre.

Egyébként már évekkel ezelőtt kiderült, hogy személyesen George Bush amerikai elnök adott felhatalmazást az iraki tömegpusztító fegyverekről szóló – később alaptalannak bizonyult – “titkos hírszerzési értesülések” kiszivárogtatására Lewis “Scooter” Libbynek, Dick Cheney alelnök volt kabinetfőnökének, aki ellen büntetőjogi eljárás is folyt hamis eskü és az igazságszolgáltatás akadályozása vádjával.

Egyébként Rafid Ahmed Alwan al-Janabi (akit “Curveball” néven szerveztek be), az ügy egyik fő-mellékszereplője sem járt túl jól: a német titkosszolgálat nem csak  a németországi lakását, de még a telefonját is visszavette tőle. Bush viszont egész jól kijött abból, hogy egy meg nem erősített  “információ” alapján utasítást adott egy ország lerohanására, és gyakorlatilag másfél százezer iraki civil legyilkolására.

A Rolling Stone magazin egészen pontosan  megfogalmazta azt, hogy honnan is erednek ezek az “információk”, és vajon milyen célt szolgálnak:

“A Pentagon tisztviselőiből 2001 végén titkos részleget hoztak létre Stratégiai Befolyásolási Osztály (Office of Strategic Influence) néven, amelynek küldetése “dezinformációk terjesztése, megtévesztő tevékenységek folytatása volt –  úgymint titkos eredetű, álhírek megjelentetése a sajtóban és más médiákban.” (Rolling Stone. 2005. november 27.).

Bob Simon, aki egy nemzetközileg elismert háborús tudósító, újságíró, a CBS-nél futó “60 minutes” című hírműsor rendszeres szereplője – 18 Emmy díjjal és egy Emmy életműdíjjal a háta mögött –  így foglalta össze a történteket:

“Ha a Bush adminisztrációnak nem lett volna ott Curveball, akkor valószínűleg kitaláltak volna valami mást.”

Az ügynökről pedig ennyit mondott:

“Nem csak hazug, hanem tolvaj is. Ráadásul nagyon rossz tanuló volt, annak ellenére, hogy kémiai szakértőnek állítja be magát.”

 

Nézd meg a főoldalt is!
   
LIKE-olj!


Tényező.hu | Nem mindennapi hírek. Független, újságírók által fenntartott és szerkesztett, teljesen cenzúra mentes, tényeket, és magánvéleményeket tartalmazó elektronikus médum.

Print Friendly, PDF & Email

Ajánlott cikkek:

Újabb gazdasági világválság közeleg?
Ellenség a kapuknál? Kína és Magyarország
A tűzszerész csak egyszer tévedhet
A felsőoktatási kontraszelekcióról
Orbán: "Hazugságoktól hemzseg a költségvetés."
Orbán: "Patás ördögöt kell a horizontra rajzolni"
Emberhülyítés
Debreczeni József interjú
"A Szentkirályi titok" - Balogh Levente
Az "Aranyember" - Klapka György
Címkék:
, , , , , , , ,

Comments Closed

Nem lehet hozzászólni


Bejelentkezés
tárhelytárhely