A tömegmédia hazugságainak az okai | Tényező.hu

Ma 2020. július. 9, csütörtök, Lukrécia napja van.

Támogassa a függetlenséget:

A tömegmédia hazugságainak az okai

Share

Tömegmédia (Fotó: jodie192 / Redbubble)

A tömegmédiának van egy olyan tulajdonsága, hogy erősen hajlamos a tények elferdítésére. Sokszor korrekt módon mutat be eseményeket, de előfordul az is, hogy egészen más megvilágításban láttat valamit mint kellene. Különösen fontos eseményeknél pedig jóval gyakrabban hazudik mint gondolnánk.

 

 

Ennek számos oka van. Miért képes hazudni a tömegmédia emberek millióinak, százmilliónak a mai – állítólag modern – korban is? Vegyük sorba ezeket az okokat.

Az első ok, hogy az aktuálpolitikai, illetve egyéb, esetleg kisebb fajsúlyú hírekkel és a nem túl komoly hatású, de tömegével gyártott külpolitikai írásokkal megteremtik a bizalom légkörét. Rendszerint ilyen ügyekben a tömegmédia – természetesen – nem hazudik. Igazándiból nem is fűződik hozzá érdeke. Másrészt, az országos tömegmédia a legtöbb esetben nem szánt szándékkal hazudik, hanem ezért: “Így kaptuk”. A legtöbb hazugság ugyanis nemzetközi hírügynökségi forrásokból jön, minimális szerkesztéssel.

A másik ok,  hogy az emberek információdömpingben élnek és ezernyi forrásból érkeznek feléjük a hírek, információk, tudósítások, beszámolók – viszont nincs idejük és energiájuk arra, hogy kritikusan szemlélve a felhozatalt döntsenek az általuk elérakott dolgok igazságtartalmáról. Ezért aztán az ún. presztízs médiumokat részesíti előnyben a legtöbb ember. Magyarországi szinten ezek a kereskedelmi televíziók híradóit jelentik, a nagyobb napilapokat és portálokat. Itt viszont óriási pörgés van, minimális pénzből csinálják az anyagokat, minimális idő alatt.  Ráadásul a saját anyagok aránya folyamatosan csökken. Általában sem idő, sem energia/pénz nincs arra, hogy egy-egy adott világpolitikai eseménnyel kapcsolatos hazugsággal érintkezve a szerkesztők és az újságírók magánakciókba kezdjenek, és mondjuk egy teljes napig egy adott cikket írjanak. Olyat, amely képes igazsághoz közeli, alternatív értelmezést adni egy adott eseményre. Még akkor sem, ha adott esetben ezek a szerkesztők/újságírók a hazugság tényével teljes mértékben tisztában vannak.

Létezik ugyanis egy láthatatlan ketrec, amelyen kívül eső vélemények nem jelenhetnek meg tömegmédiumban.

Ugyanis az országos tömegmédia a legtöbb esetben nem szánt szándékkal hazudik, hanem ezért: “Így kaptuk”. A legtöbb hazugság ugyanis nemzetközi hírügynökségi forrásokból jön, minimális szerkesztéssel.

Sokan nem is látják ezeket a ketreceket. Ennek az az oka, hogy soha nem nyújtózkodtak ki, ne adj *sten nem próbáltak felállni a helyükről. Arról pedig már nem is beszélve, hogy fussanak egy kört. Az ilyen típusú, médiában dolgozó emberek számára (ne használjuk el az újságíró szót, mert akkor ugyan mit mondunk egy Rob Edwards-ra, egy Bob Simon-ra, vagy ha magyarokról beszélünk mondjuk egy Bodoky-ra?)… szóval a médiában dolgozó –  számomra nem újságíróként munkálkodó – emberek számára egy ilyen ketrec nem is létezik, mivel – önként – soha nem érik el a szűk ketrec határait. Ebből aztán azt a téves következtetést vonják le, hogy nincs is.

A harmadik ok, a szerkesztők. Ők általában már ‘régi motorosok’ és tudják azt, hogy mi az, ami egy lapba belefér, és mi az, ami nem. Így aztán egy újságíró által írt, alapvetően jó cikk simán kaphat egy olyan bírálatot: “nem rossz, de ezt még ezt át kellene benne írni, és ezeket meg ezeket pedig ki kellene belőle szedni”. Viszont amit “át kellene benne írni” az általában a végkövetkeztetés, ha ezt megfordítjuk megfordul az egész cikk mondanivalója, az “ezeket meg ezeket pedig ki kellene belőle szedni” pedig azok az információk, amelyek “zavart kelthetnek” az eddig – sok esetben – szinte alvási fázisban gondolkodó olvasók között. Főleg akkor, ha az egész cikk mondanivalója meg fog fordulni, az igényelt átírás hatására.

A negyedik ok a politikai/gazdasági szűrő. Ez azt jelenti, hogy minden médium a saját szája íze szerint vág, szelektál, kiemel a hírekből, aszerint, hogy milyen politikai/gazdasági csoportnak szeretne kedvezni. Nyilvánvalóan a Magyar Nemzetben – szerintem – soha nem fogunk találkozni egy olyan publicisztikával, amely mondjuk Habony Árpád kereskedelmi márkaépítő által megálmodott Orbán Viktor-t mutatja be, nevezetesen azt, hogy hogyan próbálnak meg az emberek felé kialakítani/megmutatni/elhitetni egy olyan politikus képét, amelyet a legprimitívebb mosóporreklámok pszichológiájának a felhasználásával építettek fel. Persze ez más lapokra is jellemző.

Az ötödik ok a tulajdonosi szerkezet. A tömegmédia mindenhol külföldi óriásvállaltok kezében van: RTL, TV2, összes napilap, stb… És ezek a tulajdonosok – persze nem közvetve -, de abszolút mértékben uralják a tartalmakat. Kivéve persze az MTV, ami állami. De arról jobb, ha nem is beszélünk, mert az meg már teljesen átfordult a kormányzó párt propaganda szócsövévé. A Magyar Hírlap (és az Echo TV) ebből a szempontból kicsit kakukktojás, mert ott hazai a tulajdonos (Széles Gábor), és ezért közvetlenül nincsenek érvényesítve a nemzetközi óriás politikai lobbik érdekei (bár közvetve már igen) Viszont a gazdasági/politikai érdekek annál inkább. Az Echo TV egyébként – érdekes módon – úgy látszik nincs tisztában azzal, hogy milyen tabu témák vannak a média világában (amely mondjuk  egy valamivel nagyobb, de még erősebb ketrecet jelent a szerkesztőségek körül, ha már az előbbi ketreces hasonlattal akarok élni).

Ez abból is nyilvánvaló, hogy teljes megdöbbenésemre a két legnagyobb ma létező “ne pofázz róla, ha nem akarod, hogy kirúgjunk” tabutéma egyikét, a FED (amerikai jegybank) tevékenységét kezdték el kritizálni, egy közel főműsoridős beszélgetős műsorban, mélyen, szakértőkkel, tabu mentesen. Ja, és nem mellesleg a jelenlegi pénzügyi rendszert. Az egész a devizahitelesek megsegítésének az apropójából pattant ki és elég komoly mélységekbe ment bele.

Meg is lett az eredménye, a UPC – úgy ahogy van – az Echo TV-t szinte azonnal kivette az analóg csatornakiosztásából. Ezzel több százezer háztartásból ki lett szedve az Echo tv. Egyébként – félreértés ne essék – nem mondom azt, hogy az Echo TV független. Közel sem az, sőt. Viszont ez egy jó példa arra, hogy mi van akkor, ha valaki nem tájékozódik és elindul egy műsor kapcsán egy rét felé, kényelmesen elbeszélgetnek, viszont nem tudják, hogy tizenöt méterre van egy villanypásztor, és harmincra pedig egy másik: abban viszont már ipari áram van. Egyébként nem kívánom védeni az Echo TV-t, mert a tárgyilagosság és függetlenség szempontjából a műsorai 95%-a értékelhetetlenek, és értelmezhetetlenek is. A “nép hangja” című műsora pl.  számomra egyenesen egy “fikciós sci-fi ál-dokumntumfilmet” idéz: milyen lett volna a rákosi rendszer kommunikációja a huszonegyedik században.

A hatodik okot a kontroll nélkül leközölt nemzetközi hírügynökségi anyagok jelentik. Szinte az összes nagy hazugság a szerkesztőségeket teljesen megkerülve, a nemzetközi hírügynökségeken keresztül kerül be a magyar tömegmédiába. Képzeljék el a helyzetet, amikor jön egy hír arról, hogy az amerikaiak megölték Bin Ladent. A szerkesztőség soraiból jó esetben két-három ember tud ránézni a dologra, rosszabb esetben csupán egy gyakornok teszi meg ugyanezt. Se kép, se videó, se bizonyíték, se tanú, se halott.

Az egyetlen kép, ami aznap megjelent egy hamisítvány volt (jobbról az első).

Ki állítja a hírt:  Az USA elnökének a sajtófőnöke. Eredeti forrás: mondjuk CNN. Honnan jött:  MTI.  “Biztos igaz” – gondolkodik el. Azt mondták: “minden MTI hír igaz”. A gyakornok kinéz az ablakon, majd nyom egy Copy+Paste kombinációt, és kész is a cikk.

6:09. Innentől a magyarok szerint is megölték Pakisztánban Osama Bin Ladent az amerikaiak.

Viszont se kép, se videó, se bizonyíték, se tanú, se halott.

Az index – először azt hittem, hogy – nem szolgai módon vette át a hírt, hanem hozzátette:

“jelentette be vasárnap éjjel a Fehér Házból élőben közvetített rendkívüli televíziós beszédében Barack Obama amerikai elnök.”

 

Később persze rájöttem, hogy közel sem ilyen rózsás a helyzet, az átvétel szolgai. Az MTI hír is ezt monda, csak más szavakkal.

Az ATV online szerkesztőségéből viszont – dicséretes módon – még ezt is megengedte valaki magának:

“az arab zsurnaliszták körében a “hullámsír-történet” kifejezetten “nevetség tárgya”.” (…) “az újságírók egyik része azt állítja, hogy Obama az újraválasztási esélyeit akarja növelni bin Laden likvidálásával, és annak nyilvánosságra hozatalával.”

 

folyt. köv.

 

Nézd meg a főoldalt is!
   
LIKE-olj!


Tényező.hu | Nem mindennapi hírek. Független, újságírók által fenntartott és szerkesztett, teljesen cenzúra mentes, tényeket, és magánvéleményeket tartalmazó elektronikus médum.

Print Friendly, PDF & Email

Ajánlott cikkek:

Az Orbán márka
Már a legnagyobb napilap is a kormánypárté
Újabb gazdasági világválság közeleg?
Végső cél: Irán - az elhallgatott Sunday Herald cikk
Schiffer: "A nemzeti cinizmus rendszere"
Viktor! Nem egymillió munkahelyet kérek. Egyet.
Az X-faktor esete Kínával
Márai: mi is a "jobboldaliság"?
NATO központba vonultunk - tartalékosként
"Hétköznapi Honvédelem" címmel TV műsor indul
Címkék:
, , ,

Comments Closed

Nem lehet hozzászólni


Bejelentkezés
tárhelytárhely