A helyzet ‘fantasztikus’, de nem reménytelen | Tényező.hu

Ma 2020. július. 12, vasárnap, Izabella napja van.

Támogassa a függetlenséget:

A helyzet ‘fantasztikus’, de nem reménytelen

Share

Matolcsy kapaszkodik, Orbán improvizál, a papír pedig elbírja

A nemzetközi helyzet, és az osztályharc ugye fokozódik. A fülkeforradalom a saját farkába harap, a kormány pedig lassan a miénkbe is belekóstol. Valahogy mindig ide jutunk, de innen is érkezünk – ilyen ez a huszadik század.

 

 

 

 

Mikszáth Kálmán szavaival élve: “Nem okos világ ez a mai. De hát iszen a tegnapi se volt okos. És bizonyára nem lesz az a holnaputáni sem. Ebben van valami vigasztaló.”

Ugye a ‘nem ortodox’ módszerek, amelyek egy része egyben a ‘nem normális’ címkével is illethető, nem igen váltották be azokat a reményeket, amelyekhez kapcsolódó ígéreteket a képzettebb közgazdászok eleve, egy percig sem hittek el soha – pártállástól függetlenül. A nyugdíjpénztári pénzek elfolytak ugye a “radikális adósságcsökkentésre”, de ennek ellenére az adósság nem csökkent – emelkedett. Józan paraszti ésszel kijelenthető, hogy ennek semmi értelme nem volt. Az egy millió munkahely ígéretének a “hogyisvan”-ságát pedig szerintem még az állampárti érában, 1977-ben, a Marx Károly Egyetemen végzett, tervgazdaságból diplomázott Matolcsy György sem biztos, hogy ki tudná fejteni. Érdekesség, hogy noha az utóbbi időben Matolcsyt a “nem ortodox”megoldások szállítójának tartják, közgazdászkörökben sokan egész egyszerűen marxistaként jellemzik, akinek a gondolkodásmódja, és módszerei nagyszerűen beleillenének egy harminc évvel ezelőtti antikváriumi tankönyvbe.

Régi szép idők: Matolcsy egyszerre nézett, beszélt, okított, és vetített a jövőbe (2010 - Innovációs Díj átadója)

Mindenesetre az állami, és nem állami vállalatok létszámépítésének az aranykorában nem volt gyenge ötlet bedobni az egy millió új munkahely ígéretet. Két lehetőség van. Az első szerint annyira hülyének nézték az embereket, hogy feltételezték róluk – még ezt is elhiszik. A második pedig az, hogy ők maguk is elhitték ? ez pedig nem jelent mást, miszerint realitásérzék tekintetében nincs túlságosan jól ellátva a kabinet. Mostanában ugye az a fő kérdés a kormánypárt (majdnem állampártot írtam, elnézést) berkeiben, hogy vajon az IMF kapcsán érdemes lenne-e újra szembehazudniuk az igen tisztelt népet egy olyan, új keletű hazugsággal, amelyet viszont a 80-as IQ szint feletti emberek gyomra már csak feltételekkel, vagy inkább sehogy sem fog majd bevenni. “Ha az IMF jön, én megyek” igen frappáns fordulat, viszont éppen ezért igen nehéz lesz most ezt teljesen ellentétesen kommunikálni.

A kormány legnagyobb sajnálatára a magyar nép IQ szintje sajnos még mindig valahol 100 körül van, és ez még mindig igen jelentős probléma. Ha az átlag hetven, a kormánynak legalább 4/5-e lenne, és sokkal kevesebb gondja. A másik lehetőség, hogy szimplán bedobják az enyhén szólva “kompromittált” Matolcsyt az oroszlánoknak. Mert ugye a dilemma most az, hogy kire folyjon a jelenlegi helyzet “manifesztuma”. A Matolcsy -féle báb már erősen barnás színű – sajnos országon kívülről, és belülről nézve is. A fő kérdés ma az, hogy Orbán megvárja-e, amíg rácsorog, vagy keres egy tiszta bábot. Nem vagyok egy Orbán drukker, de az ország érdekében jobb lenne, ha most eldobná. Influenzaszezon van, nem hiányzik egy plusz fertőzés.

A hallgatóság pedig hallgatott, vagy a fejét fogta. (Forrás: youtube)

Matolcsy egyébként nem más, mint a jelen gazdasági helyzetének a kijelölt állatorvosa, és állatorvosi lova – egyben. Ha ötven év múlva valaki esetleg kíváncsi lesz arra, mi  folyt itt, a tízes évek környékén az országban, elég ha végighallgat majd egy Matolcsy videót, és mellett elolvassa majd a valódi tényeket is. Az ellentmondás elég nyilvánvaló lesz. Egy biztos, a Matoolcsy féle, – mindenkori – gazdasági prognózisok akár még viccesek is lehetnének. Ehhez persze az kellene, hogy ne Magyarországról, hanem mondjuk Svájcból nézegessük a valóságtól elrugaszkodott beszédeit egy hegyvidéki három szintes ház melegéből youtube-ozva, zsebünkben egy dombornyomott, svájci frank alapú bank(nem hitel)kártyával,  és egy új, hetes BMW-vel a garázsban. Így akár még vicces is lehetne. De ha a kormány ámokfutását a saját országunkból kísérjük figyelemmel,  és Matolcsy a mi nyugdíj, és egyéb pénzünkkel hazardírozik, és vív “monetáris szabadságharcot” napi szinten úgy már egyáltalán nem humoros a történet. Ráadásul miután egy zsákutca végére ér… megfordul,  és kijelenti, hogy “győztünk”. A futkározás számláját pedig természetesen ismét a nagybetűs Nép állja majd. Nos, így már egyáltalán nem olyan vicces.

Azt gondolom mindenkinek van egy kedvenc Matolcsy idézete, kivéve talán azoknak, aki már teljesen belecsömörlöttek az egész közéletbe. Az én kedvencem az előbbiekben már említett 2010-es Innovációs Díj átadásán hangzott el. Matolcsy ezt találta mondani a díjazottaknak:

“Először is… Láttam szép arcokat, szép pályázatokat. Okos vállalkozókat és vállalatokat.
De az egész… az egész… még egy szomorú képet mutat.”

 

Nos, én is valami ilyesmit tudnék mondani Matolcsynak, ha megkérdezné tőlem mi is a véleményem a kormányzati tevékenységéről, – úgy összességében. Az arcával semmi bajom, az van neki. Viszont sok millió magyarhoz hasonlóan, én sem vagyok elájulva az eddig bemutatott gazdasági megoldások eredményeitől. Megkockáztatom, vagy inkább kijelentem: ha Matolcsy hidegburkolóként, vagy gázszerelőként ilyen színvonalon dolgozna a lakásban, már régen elzavartam volna. A kormányzás persze egészen más műfaj, itt még két és fél év bohóckodását is végig kell néznünk mielőtt – remélhetőleg – végleg elmennek.

Az ominózus idézet kapcsán  azt még mindenképpen hozzátenném a dologhoz, hogy  az Innovációs Díjra pályázókról – Matolcsyval ellentétben – személy szerint sokkal jobb véleménnyel vagyok.

Lehet hogy nem járnánk rosszul, ha onnan jelölnénk ki a következő kormány tagjait a mindenkori politikai futóbolondok, és hivatásos nagyotmondók helyett.

 

Nézd meg a főoldalt is!
   
LIKE-olj!


Tényező.hu | Nem mindennapi hírek. Független, újságírók által fenntartott és szerkesztett, teljesen cenzúra mentes, tényeket, és magánvéleményeket tartalmazó elektronikus médum.

Print Friendly, PDF & Email

Ajánlott cikkek:

Vasemberek viadala - az IRONMAN triatlon
Orbán: "Patás ördögöt kell a horizontra rajzolni"
Az oktatás szar. Pont.
Az X-faktor esete Kínával
Interjú Fodor Gáborral
Interjú Hende Csaba honvédelmi miniszterrel
OBAMA győzőtt, vagy a választási rendszer?
Mindennapi kenyerünk - dokumentumfilm
"Bevetésre kész!" - A MH 25/88 katonái
Egyetem vagy munka mellett is lehetsz katona
Címkék:
,

Comments Closed

Nem lehet hozzászólni


Bejelentkezés
tárhelytárhely