A francia elnök ököllel sakkozik | Tényező.hu

Ma 2020. július. 12, vasárnap, Izabella napja van.

Támogassa a függetlenséget:

A francia elnök ököllel sakkozik

Share

Sarkozy katonák társaságában

A líbiai konfliktusnak az első napokban még előre nem látható belpolitikai következményei is lehetnek Nyugat-Európában. A beavatkozást katonai szempontból nézve sokakat meglephetett már az is, hogy az USA – az iraki vagy afganisztáni példákkal ellentétben – most nem vállalta el a fővezér szerepét.

 

 

A nyílt amerikai katonai dominancia hiánya miatt, érthető módon elsősorban Nagy-Britannia és Franciaország akciói kerültek az érdeklődés középpontjába. A francia elnök különösképpen erős abban, hogy a jelenlegi észak-afrikai káoszban a megingathatatlan és erős politikai, illetve katonai vezető szerepét próbálja meg játszani. Európa már évtizedek óta azzal a problémával küszködik, hogy nem képes egyesült erővel, hatékonyan, kellő gyorsasággal fellépni egyes krízishelyzetekben. Sokszor még az is gondot okoz a NATO és az EU tagországai számára, hogy egyáltalán valamely közös politikai nevezőt tudjanak megfogalmazni, vagy ha éppen sikerülne, akkor sokszor már túl késő. Ugyanis igen nehézkes és lassú folyamat a bürokratikus nyilatkozatok tucatjai után valóban egységes erőként a tettek mezejére lépniük. Francia oldalról ezt jól tudja Sárközy is, és tanulva a múlt hibáiból (pl. amikor 1995-ben a lebénult, döntésképtelen, holland ENSZ-katonák őrzése alatt álló Srebrenicában néhány nap leforgása alatt több mint 8000 európai civilt mészároltak le a szerbek) már a polgárháborús helyzet korai szakaszában is meglehetősen vehemensen támogatta a líbiai civilek védelmében a mielőbbi katonai akciót.

Francia gépek indulnak líbiai bevetésekre

Sőt, nem csupán támogatta, de minden esetben az élére is állt a hadműveletekkel kapcsolatos kezdeményezésnek, és később a végrehajtásnak is.  Sárközy egyik oka erre az lehetett, hogy Obama már az első komolyabb tanácskozás előtt lefektette a kereteket, miszerint az amerikai hadsereg katonáit semmilyen módon nem fogják Líbiában szárazföldi akciókba vezényelni. Talán azért is bátorodott fel ennyire a francia elnök, mivel ha bekapcsolódik a hadműveletekbe – a korlátozott légi háború miatt -, nem fogják a szárazföldi harcokban lelőtt francia katonák koporsóival sokkolni a közvéleményt a sajtó munkatársai. Utóbbi már csak azért is fontos fegyvertény, mert így a háború már korántsem tűnik annyira veszélyes vállalkozásnak, jövőre pedig ugye elnökválasztás is lesz. Egy újraválasztásáért küzdő vezető számára pedig mi sem kifizetődőbb, mint egy egyértelműen pozitív eredménnyel zárult katonai akció. A szavazók ugyanis még mindig vonzódnak az erős emberekhez, és kiváltképpen igaz ez Napóleon Franciaországára.

Ha megfigyeljük a francia belpolitikai erőviszonyok alakulását, a  március végén rendezett  helyhatósági választásokon egyértelműen baloldali győzelem körvonalazódott. Ráadásul az eddigieknél jóval előnyösebb pozícióba került a Marine Le Pen által irányított Nemzeti Front is. Az apja szellemi örökségével jól sáfárkodó elnöknő pártja immár nem kevesebb, mint 11 %-ot visz el a hatalmi tortából, ami több mint jelzés értékű lehet a jelenlegi kormánypárt számára is. A jelenleg ellenzékben lévő Szocialista párt 35,7%-ot ért el, szemben a hatalmon lévő Népi Mozgalom Uniójával, amely csupán 20%-ra volt elég a szavazók szerint. Úgy tűnik, az emberek nem kérnek a jobbközép további uralmából. További rossz hír a kormánypárt számára, hogy további új szavazók meglehetősen nehezen lesznek elcsábíthatók az urnákhoz, ugyanis a 44%-os részvételi arány az emberek politika iránti egyre erősebb érdektelenségét mutatja.

Ha megfigyeljük a francia belpolitikai erőviszonyok alakulását, a  március végén rendezett  helyhatósági választásokon egyértelműen baloldali győzelem körvonalazódott.

 Kérdés, hogy a jelenlegi elnök képes lesz-e fordulatot hozni azzal, hogy ennyire markáns vezetőként jelenik meg. Nyilvánvalóan a háború egy igen hatékony, ám meglehetősen kétélű diplomáciai fegyver. Amennyiben sikerül rövid időn belül, és valamennyire megnyugtatóan rendezni a líbiai konfliktust, a francia kormánypárt és az Európai Unió is egyértelműen jól jár vele. Viszont ha csupán egy újabb elhúzódó, szinte végeláthatatlannak tűnő, polgárháborús patthelyzetbe gyalogoltak bele, akkor ez még akár visszafelé is elsülhet – noha ennek a változatnak meglehetősen minimális az esélye. A jelenlegi fejlemények egyelőre egyértelműen a pozitív szcenárió irányába mutatnak, viszont ha a polgárháború esetleg egy komolyabb állóháborúvá válna, akkor a diplomáciai csata nyertese egyértelműen az Angela Merkel által vezetett nevető harmadik, Németországé lenne. Az pedig, hogy egy esetlegesen elhúzódó líbiai háború költségeit ki is fogja majd legvégül megfizetni, az egy igazán izgalmas kérdés, hiszen már most sincs teljes egyetértés ez ügyben.

Amikor még "minden rendben volt"

Mindenesetre érdekes történelmi fejlemény, hogy az elmúlt évtizedek gyakorlatával ellentétben a franciák és a britek most nem csupán papírkötegek nyomtatásával, nyilatkozatok felolvasásával, lassú, ráadásul sokak szerint vitatott eredményességű gazdasági szankciókkal kívánták megoldani egy alapvetően katonai jellegű krízis problematikáját. A francia elnök tehát immár ököllel sakkozik a tárgyalóasztalon, és a külpolitikában is szemmel láthatóan egy lapra tesz fel mindent. Meglátjuk ki húzza a rövidebbet: Khadafi, vagy az elnök.

 

 

 

 

 

 

Nézd meg a főoldalt is!
   
LIKE-olj!


Tényező.hu | Nem mindennapi hírek. Független, újságírók által fenntartott és szerkesztett, teljesen cenzúra mentes, tényeket, és magánvéleményeket tartalmazó elektronikus médum.

Print Friendly, PDF & Email

Ajánlott cikkek:

Ellenség a kapuknál? Kína és Magyarország
A narancssárga csillag
OBAMA győzőtt, vagy a választási rendszer?
Alan Watt interjú a propagandáról ("Másik oldal")
Várkonyi Balázs - az Edigital titkáról
Club és folyosó ma
Szinte védtelen a Magyar Honvédség
Egyetem vagy munka mellett is lehetsz katona
NATO központba vonultunk - tartalékosként
"Hétköznapi Honvédelem" címmel TV műsor indul
Címkék:
, , , , , , , ,

Comments Closed

Nem lehet hozzászólni


Bejelentkezés
tárhelytárhely