A birodalom után | Tényező.hu

Ma 2020. november. 27, péntek, Virgil napja van.

Támogassa a függetlenséget:

A birodalom után

Share

Emmanuel Todd - nem a levegőbe beszél

Az amerikai birodalom sokban hasonlít a rómaihoz, bár azért jelentős különbségek is felfedezhetőek a két rendszer között. Pl. hogy nincsenek már gladiátorok. Illetve vannak, csak éppen K1-nek hívják őket. A másik különbség, hogy az USA nem indít hódító háborúkat. Várjuk csak: illetve mégis.


 

Nos, mindezektől függetlenül érdemes megvizsgálni, hogy végül a Római Birodalom sorsára jut-e, és ha igen, akkor mikor. Létezik egy francia kutató, aki a fűrészporos ízű tudományos értekezések helyett szintén átfogó, de igen érdekes, és sokszor óriási sajtóvisszhangot kiváltó könyveket szokott jegyezni az elmúlt évtizedekben. Amikor még szinte mindenki hosszú évtizedekig a hidegháborús doktrína folytatását várta, és még csak nem is számolt a Szovjetunió térvesztésével, Emanuel Todd elkezdte vizsgálni az akkor gazdasági, politikai, és ideológia befolyásának a csúcsán lévő birodalmat mint kutató, a tőle megszokott tudományos igényességgel.

1976-ban írt a témáról egy könyvet, majd kiállt a nyilvánosság elég, és bejelentette, hogy a Szovjetunió nem csak hogy biztosan bukásra van ítélve, de ez a bukás igen közeli, és a hanyatlás immár megállíthatatlan.

1976-ban írt a témáról egy könyvet, majd kiállt a nyilvánosság elég, és bejelentette, hogy a Szovjetunió nem csak hogy biztosan bukásra van ítélve, de ez a bukás igen közeli, és a hanyatlás immár megállíthatatlan.

Az akkori, hetvenes években élő vaskalapos (nagyrészt kormány által fizetett) szovjetológusok értetlenül álltak a bejelentés előtt, és teljes tévedésnek minősítették az elképzeléseit. Ők még akkor is azt hitték (mert így tanulták, és érezték), hogy a kétpólusú világrend, szinte változatlan formában, időtlen időkre fennmarad. Azóta egyébként több tudományág is alapműként tekint a francia kutató kötetére. A Szovjetúnió a könyv megírása után is tovább hanyatlott, majd egész egyszerűen darabjaira szakadva eltűnt a történelem legmélyebb bugyraiban.

Mondanom sem kell, hogy a CCCP bukásától  kezdve sokkal nagyobb elismerésben részesítette a sokszor teljesen vaknak tűnű tudományos elit. Hat könyve is megjelent angol fordításban, az 1976-os kötete után, 83-ban jegyzett egy családokról és a szociális rendszerekről szóló könyvet, majd egy évvel később a kulturális haladás következményeit vizsgálta egy másikban.

Történész, szociológus, de politikai tudományokkal, és demográfiával is foglalkozik

1988-ban, a rendszerváltások sorát megelőzően, az általa elképzelt modern Franciaországról jelentetett meg egy könyvet, de a legnagyobb hatást kiváltó kötete kétség kívül mégis az 2001-ben napvilágot látott  “A birodalom után – tanulmány az amerikai rendszer széteséséről” című munkája. Persze nem ez az utolsó könyve, mert legutóbb (2007-ben) a muszlim közösségekről írt egy nagyon érdekes művet.

No de térjünk vissza az USA-val kapcsolatos könyvére.

Todd nem kevesebbet állít, mint hogy közeleg az Amerikai Egyesült államok teljes hatalomvesztése, és már a jelenlegi katonai, és politikai erőfitogtatások (pl. Afganisztánban, Irakban, de ide vehetjük az Iránnak címzett fenyegetéseket is) már a végstádium közeledtét jelzik.

Todd szerint:

“A perzsa-öbölbéli amerikai hadműveletek, az Irak elleni támadások, az Észak-Korea elleni fenyegetések, a Kínát érintő provokációk mind-mind a színpadi katonásdi műfajába sorolandóak. Szórakoztatják a médiát, és elvakítják a szövetségeseket, legalábbis ideig-óráig.”

 

Ráadásul azt is hozzáteszi:

Kijózanító, ugyanis azzal a súlyos referenciával, amellyel Emanuel Todd rendelkezik, joggal feltételezhetjük hogy most sem a levegőbe beszél.

“A Brezienski-féle világkép mögött meghúzódó rémálom nemsokára megvalósul: Eurázsia Amerika nélkül keresi az egyensúlyt.”

 

A nemzetközi érdeklődés ellenére a kötet Magyarországon mégsem nem lett bestseller, talán azért, mert a magyarok nem vonzódnak tömegesen az ilyen jellegű tudományos művekért. A kutatónak a francia premier után két évvel megjelent hazai kiadású könyve gondolatébresztő, és egyben rendkívül kijózanító is. Kijózanító, ugyanis azzal a súlyos referenciával, amellyel Emanuel Todd rendelkezik, joggal feltételezhetjük hogy most sem a levegőbe beszél. Sőt. A kérdés csupán az, hogy fel vagyunk, vagy fel leszünk e készülve arra, amikor Amerika – történelmi léptékkel nézve – villámgyorsan visszasüllyed egy regionális hatalom szintjére.

Mert ugye az ilyen típusú változásoknak igen súlyos gazdasági, történelmi, katonai, és ideológiai következményei szoktak lenni, ám ezekről a szerző részleteiben egyelőre még hallgat.

 

Egy másik kiváló kutatóról, az iráni születésű Nouriel Rubiniről és a véleménye szerint nagy valószínűséggel bekövetkező közgazdasági krízisről az “Újabb gazdasági világválság közeleg?” című írásunkban foglalkozunk. Rubini volt az a szakember, aki már 2005-ben előre látta a csak évek múlva bekövetkező gazdasági válságot.

 

Nézd meg a főoldalt is!
   
LIKE-olj!


Tényező.hu | Nem mindennapi hírek. Független, újságírók által fenntartott és szerkesztett, teljesen cenzúra mentes, tényeket, és magánvéleményeket tartalmazó elektronikus médum.

Print Friendly, PDF & Email

Ajánlott cikkek:

Az Orbán márka
A tűzszerész csak egyszer tévedhet
Az oktatás szar. Pont.
Interjú Salát Gergely Kína-szakértővel
Debreczeni József interjú
Interjú Fodor Gáborral
Interjú Hende Csaba honvédelmi miniszterrel
"A Szentkirályi titok" - Balogh Levente
Tíz nap kiképzés tartalékos katonák között
Geopolitikai játszmák – orosz oldalról nézve
Címkék:
, , , , , , ,

Comments Closed

Nem lehet hozzászólni


Bejelentkezés
tárhelytárhely